Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.09.2018 09:03:19

Evropski parlament oduzima pravo glasa Mađarskoj

Foto Ilustracija

STRASBOURG, (Patria) - Evropski zastupnici raspravljat će danas o izvještaju o Mađarskoj i mogućem pokretanju članka 7. Ugovora o EU.

U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši evropske vrijednosti, prenosi Hina.

Europarlamentarci su u utorak na plenarnoj sjednici raspravljali o izvještaju o stanju u Mađarskoj koje je podijelilo zastupničke klubove u Evropskom parlamentu, ali i Evropsku narodnu stranku (EPP) kojoj pripada Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Evropski parlament je u Strasbourgu raspravljao o izvještaju o stanju u Mađarskoj Judith Sargentini iz Kluba zastupnika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza koje poziva Evropsko vijeće da "u skladu s članom 7. stavom 1. Ugovora o Evropskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško prekrši vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija".

- Evropski ideali vjerske slobode i odvojenosti države i crkve načela su na kojima smo stvorili ljudska prava, ne kršćanska prava, na ovom kontinentu - rekao je čelnik narodnjaka Manfred Weber.

Udo Bullmann, koji je govorio ispred bloka socijaldemokratskih zastupnika, Orbanovu je vlast nazvao najkorumpiranijom u Evropskoj uniji, te pozvao narodnjake da se jasno odrede spram politike mađarskog čelnika.

Predsjednik kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE) Guy Verhofstadt, kritizirao je u raspravi Orbana i stanje u Mađarskoj. Rekao je da ovakva Mađarska ne bi mogla postati članica Evropske unije te je optužio Orbana da je protiv evropskog projekta.

- Narodne stranke možda plešu na muziku socijalista i liberala. Nadam se da to u budućnosti neće biti tako, nego da ćemo moći ići svojim putem - ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans je, u direktnoj raspravi s Orbanom, rekao da Mađarska ne može ignorirati ili kršiti propise koje su potpisali pristupom Evropskoj Uniji. 

- Komisija štiti ugovore, a ugovori su potpisani i temelj su našeg rada - rekao je Timmermans.