Članak

Austrija pala na Bilinom polju golom Edina Džeke

Za razliku od meča u subotu i pobjede protiv Sjeverne Irske u Belfastu, selektor Robert Prosinečki je na klupi ostavio Gojka Cimirota, a od prve minute na desnom beku je zaigrao Darko Todorović. Muham

ZENICA, (Patria) - Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na stadionu Bilino polje odigrala meč 2. kola Lige nacija protiv Austrije. Rezultat je nakon 90 minuta igre glasio 1:0, a jedini pogodak na meču djelo je kapitena i najboljeg igrača reprezentacije BiH Edina Džeke u 78. minuti susreta.

Za razliku od meča u subotu i pobjede protiv Sjeverne Irske u Belfastu, selektor Robert Prosinečki je na klupi ostavio Gojka Cimirota, a od prve minute na desnom beku je zaigrao Darko Todorović. Muhamed Bešić koji je protiv Sjeverne Irske “krpio” ovu poziciju vratio se na svoje mjesto u vezni red.

Prvo uzbuđenje pred golom Austrije vidjeli smo u četvrtoj minuti. Sjajno su kombinovali Darako Todorović i Miralem Pjanić, a na kraju je Elvis Sarić zakasnio na dodavanje fudbalera Juventusa.

Austrijanci su prvi put golu Ibrahima Šehića zaprijetili u 10. minuti. Sa nekih dvadesetak metara je šutirao Petar Žulj, loptu je na putu prema golu zakačio Michael Gregoritsch, a onda je otišla pored našeg gola. Odmah u narednom napadu Haris Duljević je bio u sjajnom solo prodoru i u trenutku kada je želio uposliti Sarića, David Alaba je loptu izbacio u korner, a Austrijanci lako otklonili opasnost ispred svog gola nakon ubačaja Pjanića sa strane.

Šehić je na mukama bio i u 14. minuti. Duljević je pokušao ispucati jednu loptu, ali se okliznuo i ona je došla do Marka Arnautovića koji dobro šutira sa dvadeset metara, ali je Šehić fenomenalnom intervencijom loptu izbacio u korner i spasio naš tim.

Zmajevi su do gola mogli u 27. minuti. Miralem Pjanić je dobro izveo korner, na drugoj stativi je bio Toni Šunjić, ali je stoper našeg tima zakasnio na ubačaju Pjanića. Tri minute kasnije Pjanić dobro izvodi slobodan udarac, lopta dolazi do Edina Džeke koji glavom šutira preko gola.

Najbolju šansu u prvom poluvremenu naš tim je imao u 40. minuti. Duljević je po lijevoj strani prošao nekoliko igrača Austrije, golman Heinz Lindner je bio savladan, ali je kapiten Džeko zakasnio da loptu pošalje u praznu mrežu.

Drugo poluvrijeme otvorili su naši navijači, koji su večeras pravili sjajnu atmosferu. Oni su skandirali ime našeg kapitena i najboljeg igrača Edina Džeke.

Novu priliku za postizanje gola naš tim imao je u 56. minuti. Pjanić je ponovo dobro izveo jedan slobodan udarac. Golman Austrije Lindner je izbacio loptu ravno na nogu Duljevića čiji udarac Alaba šalje u korner. Nakon kornera ponovo je pokušao Duljević, ali je ovoga puta Sebastian Prodl izblokirao našeg fudbalera.

Austrija je do gola mogla u 64. minuti. Dobro je šutirao Valentino Lazaro, Šehić je bio savladan, ali lopta odlazi preko gola.

Austrijanci su postigli gol u 69. minuti. Arnautović je dodao za Alabu, koji asistira Lazaru, ali je sudija poništio pogodak zbog ofsajda. Nakon toga naš tim je imao terensku incijativu.

Bosna i Hercegovina do gola dolazi u 78. minuti. Elvis Sarić je dodao jednu loptu do Edina Džeke, a naš kapiten i najbolji fudbaler je ušao u kazneni prostor, namjestio se i majstorskim udarcem savladao Lindnera za erupciju oduševljenja na Bilinom polju.

Austrijanci su u sudijskoj nadoknadi meča mogli doći do gola, ali se Arnautović nije najbolje snašao u izglednoj prilici i lopta je otišla preko gola. U posljednjoj minuti meča Zukanović je istrčao sjajan kontranapad, dodao loptu do Džeke koji asistira prema Bajiću. Napadač Istanbula je propustio loptu kroz noge koja je došla do Krunića. Veznjak Empolija je šutirao i savladao golmana Lindnera, ali je Lazaro izbacio loptu sa gol-linije.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja pa su Zmajevi došli do druge pobjede u Ligi nacija te na najbolji mogući način, i pored ne baš dobre igre, počeli takmičenje u novom UEFA-inom takmičenju.

(sportske.ba)

#Sport