Članak

Pozorište mladih Sarajevo prilagođeno i za osobe sa invaliditetom

Predstava Svirala, prema tekstu Ahmeta Hromadžića, u režiji Alene Džebo, adaptirana je i za osobe sa invaliditetom, a u njoj igraju djeca sa poteškoćama.

SARAJEVO, (Patria) - Rekonstruirano Pozorište mladih Sarajevo obilježilo je večeras početak nove teatarske sezone otvorenjem prilagođenog pozorišta za osobe sa invaliditetom i premijernim izvođenjem inkluzivne predstave Svirala.
Predstava je rađena u koprodukciji u okviru projekta Kultura pripada i meni, čiji se završetak očekuje u decembru ove godine.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji na projektu Kultura pripada i meni između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Udruženja "Život sa Down sindromom FBiH“ i Pozorišta mladih Sarajevo u martu ove godine, krajem avgusta je završena rekonstrukcija Velike sale, te radovi na adaptaciji pozorišnih fotelja, prilaza, foajea, ulaza u zgradu pozorišta, kabina, toaleta i garderoba. 

Predstava Svirala, prema tekstu Ahmeta Hromadžića, u režiji Alene Džebo, adaptirana je i za osobe sa invaliditetom, a u njoj igraju djeca sa poteškoćama. 

- Ovo je naš dokaz da smo mi za pravu, a ne deklarativnu inkluziju. Projekat je od značaja ne samo za kulturu, već i mlade, edukaciju i zdravije društvo u cjelini - kazao je ministar Mirvad Kurić, čije je ministarstvo finansiralo ovaj projekt. 

Prof.dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo kazala je da kultura ne treba da poznaje granice ili ograničenja.

Prilagođavanjem Pozorišta mladih osobama sa invaliditetom primjenjeni su svi EU standardi, a na ovaj način trebali bi se prilagoditi i sve druge javne institucije.

Završetkom druge faze radova – infrastrukturalne razumne prilagodbe Pozorišta, svečano se otvara prilagođeno pozorište i najavljuje nova faza radova na prilagođenju izvođačkih i audio-vizuenih umjetničkih ostvarenja u produkcijskom i vizuelno-komunikacijskom pogledu, te edukaciji umjetničkog ansambla za estetsko prilagođenje repertoarskih predstava na kome će se raditi u narednom periodu.

#Lifemagazin