Članak

Mahir Mujić trči od Sarajeva do Visokog za zdravlje dječaka Afana Selimovića

On je 22. avgusta pokrenuo akciju pomoći prikupljanja sredstava za liječenje oboljelog dječaka Afana Selimovića iz Visokog, a akcija će trajati do 22. septembra.

Piše: Haris Ljevo

Maratonac i humanista Mahir Mujić je u proteklom periodu pažnju javnosti privukao uspješnom humanitarnom akcijom za pomoć oboljeloj djevojčici iz Bihaća Dalal Omerović.

Nakon što je za četiri dana istrčao trku od Sarajeva do Banja Luke, u kojoj je za potrebe liječenja djevojčice Dalal skupio 11.052 KM, Mujić je odlučio pokrenuti novu akciju.

On je 22. avgusta pokrenuo akciju pomoći prikupljanja sredstava za liječenje oboljelog dječaka Afana Selimovića iz Visokog, a akcija će trajati do 22. septembra.

- U nedjelju 16. septembra trčat ću Sarajevski polumaraton, a odmah nakon završetka trke nastavljam prema Visokom s namjerom da zagrlim i poljubim malog Afana – kaže za agenciju Patria Mahir Mujić.

Mujić dodaje kako će istrčati oko 50 kilometara za zdravlje jednog djeteta, te da svi koji se žele uključiti u akciju pomoći mogu to uraditi do 22. septembra.

- Još 5 dana ostalo je do novog poduhvata. Ja sam spreman za ovaj novi izazov i mislim da bih ga trebao završiti bez problema, ali prikupljanje novca je malo stalo. Na računu za Afana trenutno imamo 1.983,03 KM to i nije malo novca, ali volio bih da se do kraja akcije prikupi koliko sam zamislio, a to je 5.000 KM. Uglavnom koliko god da bude do kraja akcije, a to je do 22.9.2018., ja ću taj iznos prebaciti za Afana i bit ću sretan i ponosan – kazao je Mujić za Patriju.

Mujić je istakao kako se do sada u akciju prikupljanja sredstava uključilo 20 ljudi, te da je skupljeno skoro 2.000 KM i svi koji žele pomoći mogu se uključiti.

- Volim djecu, volim pomagati i sve ovo je iz ljubavi. Nije mi cilj da sebe promovišem, ali mi je cilj da probudim svijest građana i da svi kroz svoj posao počnemo doprinositi ovoj državi – kaže Mujić.

Podsjećamo, Afan Selimović iz Visokog je dijete kojem je tokom rođenja nastupilo krvarenje mozga, potom moždani udar, a vrlo brzo su dijagnosticirani hidrocefalus, cerebralna paraliza, sindrom respiratornog slučaja, epilepsija. Majka Edina najavila je da će prodati vlastiti bubreg kako bi platila liječenje svog sina.

- Bio sam kod Afana i njegove samohrane majke u Visokom, teško mi je reći bilo šta osim da se molimo za zdravlje, jer to je nešto što je najsvetije. Nemam snage ni da shvatim kako je Afanu i Edini Zahirović, koja više nema snage ni da plače. Zbog toga sam izmjerio i odredio rutu iz Sarajeva do Visokog te ću, i pored istrčanog polumaratona od 21 kilometar, trčati još jedan od 32 kilometra sve do Visokog. To jeste, ukupno 53 kilometra, a sve za Afana, za čije zdravlje ću se uvijek moliti jer mu je to najpotrebnije – zaključio je Mahir Mujić.

Humanitarna akcija će trajati do 22.9.2018. godine, a svi koji žele kupiti metre i kilometre uplatu mogu izvršiti na račune:

UPLATA IZ BIH:
Primalac: Mahir Mujić, Ali Ef.Lokvančića 36. Sarajevo,
Broj računa: 1613000060524175 otvoren u Raiffeisen banka
Svrha: ZA AFANA

UPLATA IZ INOSTRANSTVA:
Primalac: Mahir ( Ismet ) Mujić, Ali Ef.Lokvančića 36. Sarajevo,
IBAN: BA391613000060524175 
SWIFT: RZBABA2S Raiffeisen bank DD BIH

#Intervju