Članak

Opozicija u Srbiji ogorčena: Vučićev saradnik prasnuo u smijeh kada ga je voditelj pitao o Kosovu

Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo Marko Đurić postao je hit na društvenim mrežama zbog nekontrolisanog smijeha poslije pitanja "Zna li Srbija uopšte u kom smjeru idemo kad je u pitanju Kosovo"

(Patria) - Direktor srbijanske Kancelarije za Kosovo Marko Đurić postao je hit na društvenim mrežama zbog nekontrolisanog smijeha poslije pitanja "Zna li Srbija uopšte u kom smjeru idemo kad je u pitanju Kosovo" u emisiji "Slobodno srpski".

Đurić je rekao: "Odakle znam... (smijeh). Ne zna se da li je luđe pitanje ili odgovor".

Prije toga, novinar ga je pitao kako zna da će u Kosovskoj Mitrovici biti rođeno stotinu beba više ove godine nego prošle, na šta je Đurić odgovorio "Pa bio sam tamo", što je i izazvalo smijeh u studiju.

Ponašanje Đurića izazvalo je oštre reakcije na društvenim mrežama. Iz opozicije kritikiju da Aleksandar Vučić i SNS sa jedne strane podižu tenzije kada je u pitanju Kosovo, dok je Đurić pokazao da vlast to pitanje uopće ne doživljava ozbiljno. Đurić je potpredsjednik SNS-a, vladajuće političe stranke u Srbiji.

Odnos između Srbije i Kosova opterećuje i destabilizira Zapadni Balkan, još i prije nego je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije. Srbija do danas nije priznala nezavisnost Kosova. Posljednjih godina vode se pregovori između Beograda i Prištine kako bi se odnosi dvije države normalizirali, ali se nije mnogo odmaklo u pregovorima, za što analitičari ocjenjuju da to i jeste cilj srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hašima Tačija, jer ih konflikt održava na vlasti.   

„Potpredsjednik vladajuće SNS Marko Đurić. Najbolji učenik svog šefa predsjednika. E isto se Vučić ceri nakon svakog istorijskog bilo čega“, izjavila je opoziciona zastupnica u Skupštini Srbije Marinika Tepić.

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić podijelio je video na kojem se Đurić smije, uz komentar da je Đurić prvi čovjek Vlade Srbije za Kosovo te da on predstavlja Srbiju u Briselu na pregovorima sa Albancima“.

„Sve one koje je od ovoga sramota, molim da podijele video“, napisao je Jeremić.

#Region