Članak

Česte pucnjave i napadi: Kriminalci sve brutalniji prema policiji

Napadi su najčešće na policijske službenike koji obavljaju posao policijske patrole, odnosno uniformisanih policijskih službenika. Njih je u Kantonu Sarajevo oko 1.300, s tim da MUP KS nedostaje još n

Piše: Amra Varatanović

Na pripadnike sarajevske policije od 1. januara do 10. septembra ove godine prijavljeno je 12 napada tokom obavljanja službene dužnosti. Prošle godine evidentirano je 28 napada. Tužilaštvu KS podneseni su izvještaji protiv 45 osoba za krivična djela spriječavanje službene osobe u vršenju službene radnje i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti.

Napadi su najčešće na policijske službenike koji obavljaju posao policijske patrole, odnosno uniformisanih policijskih službenika. Njih je u Kantonu Sarajevo oko 1.300, s tim da MUP KS nedostaje još nekoliko stotina policajaca. Obavljajući svakodnevne aktivnosti izloženi su napadima i neočekivanim situacijama u kojima vrlo često mogu izgubiti i život i to za prilično male plaće uzimajući u obzir težinu njihovog posla. 

Dva slučaja koju su se dogodila u razmaku od samo nekoliko mjeseci pokazala su svu brutalnost kriminalaca. U decembru 2017. godine u naselju Stup razbojnici su nakon pljačke benzinske pumpe ukrali automobil kojim su pobjegli, a nakon što je policijska patrola krenula za njima počeli su pucati na policiju. Srećom, policajci su prošli bez povreda.

Drugi slučaj dogodio se u maju 2018. godine u Aerodromskom Naselju kada su tri maskirane osobe ukrale automobil, a policijska patrola pokušala ih je spriječiti. Automafijaši su na policiju ispalili više hitaca iz vatrenog oružja. Iako je i policija uzvratila paljbu, jedan policajac je ranjen, dok su drugog lopovi udarili automobilom nanijevši su mu teške tjelesne povrede i pobjegli u pravcu Istočnog Sarajeva.

Prema statistici MUP KS najčešći su fizički napadi na policajce, ali su zabilježeni i udari vozilom, prijetnje oružjem, direktne prijetnje smrću.

Kada se policajci nađu u takvoj situaciji mogu se braniti upotrebom fizičke snage, sprejom za ličnu upotrebu, sprejom kada su u pitanju veće grupe napadača, pendrekom i pištoljem. Svaka upotreba službenog pištolja podliježe provjeri opravdanosti.

Iz Sindikata policije Kantona Sarajevo nakon napada na policiju u maju 2018. godine naveli su da „su kriminalci postali sve bezobzirniji i beskrupulozniji".

- Odajemo priznanje na iskazanoj hrabrosti i spremnosti da se suprotstave kriminalcima, koji radi ostvarivanja svojih kriminalnih ciljeva koriste i vatreno oružje te direktno ugožavaju živote policijskih službenika zaduženih za sigurnost u Kantonu Sarajevo – naveli su tada iz Sindikata.

Sindikat je tada zatražio od Vlade KS da nastavi sa aktivnostima na unapređenju i poboljšanju uslova rada policijskih službenika, kontinuiranoj nabavci neophodne opreme i sredstava, kadrovskom i materijalnom jačanju policije ovog kantona i njihovog statusa.

Posljednji događaji u vezi sa Zakonom o policijskim službenicima kada je Sindikat najavljivao i proteste koji su izbjegnuti u posljednji čas prihvatanjem traženih amandmana, pokazao je odnos aktuelne vlasti prema prvoj liniji sigurnosnog sistema Kantona Sarajeva.

#BiH