Članak

Švedska pred novim izazovima nakon parlamentarnih izbora

Rezultati izbora pokazuju da je Švedska, ipak, skrenula udesno, ali ne toliko koliko su pokazivale predizborne ankete. Švedska je tokom izbjegličke krize u Evropi 2015. godine primila 163.000 primatel

Piše: Haris Ljevo

Koalicija lijevih stranaka okupljenih oko Socijaldemokrata ostvarila je tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Švedskoj.

Iako su ostvarile pobjedu, stranke lijevog bloka nemaju poptrebnu većinu za formiranje nove vlade, pa će naredni dani u Švedskoj biti izuzetno neizvjesni.

Vladajuća Socialdemokraterna premijera Stefana Lofvena osvojila je 28,4 posto glasova, što je najgori rezultat ove partije još od 1917. godine. Socijaldemokrate će u novom sazivu švedskog parlamenta (Riksdaga) imati 101 zastupnika, odnosno 12 manje nego u prethodnom mandatu.

Drugo mjesto osvojili su Umjerenjaci (Moderate Party) sa 19,8 posto (23,3 posto na prošlim izborima), dok su treći Švedski demokrati sa 17,6 posto. Ova desničarska antimigrantska stranka ostvarila je mnogo bolji rezultat nego na prethodnim izborima kada su imali 12,9, ali konačan rezultat ipak se može smatrati obećavajućim s obzirom na predizborne ankete. Naime, samo nekoliko dana pred izbore ankete su im davale 25 posto, a pojedine čak i do 30.

Ostale stranke su uglavnom ostvarile bolji rezultat nego na prethodnim izborima, što se može smatrati da Šveđani nisu zadovoljni politikom dvije najveće stranke u zemlji. Centerpartiet je osvojila 8,6 posto, Lijeva partija (bivši komunisti) 7,9 posto, Liberali 5,5, Zeleni 4,3...

Alen Musaefendić, kandidat Centerpartieta

- Situacija je veoma konfuzna. Ništa se radikalno nije promijenilo, osim što su ultranacionalisti nakon ovih izbora još jači - kaže za agenciju Patria Alen Musaefendić, kandidat Centerpartiet na izborima u Švedskoj.

Musaefendić dodaje kako su dva bloka koja se bore za vlast skoro potpuno izjednačena. Kada je u pitanju rezultat Centerpartiet, Musaefendić ističe kako je zadovoljan.

- Moja partija je prošla odlično na ovim izborima. Što se tiče mog ličnog rezultata, ne mogu još ništa reći, jer ne znaju se još pojedinačni rezultati – kaže Musaefendić.  

Azra Muranović u razgovoru s građanima 

Sličnog mišljenja je i Azra Muranović iz vladajuće Socialdemokraterne, koja ističe kako je možda prerano davati konačne ocjene rezultata.

- Mislim da još moramo sačekati definitivne rezultate koji će biti objavljeni u srijedu i petak. Ali u suštini je svima vidljivo da partije moraju napustiti tradicionalnu blokovsku politiku i pronaći nova i druga rješenja kako bi se država stabilizovala – kaže Muranović za NAP.

Muranović ističe kako su u njenoj partiji očekivali bolji rezultat, ali da nakon svega ipak moraju na rezultate izbora gledati kao na pobjedu.

- Mi smo od sebe dali sve što smo mogli. Širom Švedske smo održali preko 1. 750. 000 razgovora sa građanima, a u našoj opštini Värnamo preko 5. 500. Prvo želim zahvaliti svima koji su radili na ovim izborima i izabrali partijski rad,  čak prije porodice i sna.

Nadali smo se, naravno, još boljim rezultatima, ali s obzirom da su nam prognoze predviđali lošiji rezultat nego što smo ostvarili izborni rezultat, ipak to moramo gledati kao pobjedu. Sada se moramo organizovati i naći rješenja mimo blokovskih granica – zaključuje Muranović.

Azra Muranović će od 1. januara 2019. godine obavljati funkciju druge potpredsjednice opštine Varnamo ispred svoje partije.

Aktuelni premijer Stefan Lofven

Rezultati izbora pokazuju da je Švedska, ipak, skrenula udesno, ali ne toliko koliko su pokazivale predizborne ankete. Švedska je tokom izbjegličke krize u Evropi 2015. godine primila 163.000 primatelja azila, što je najviše u Evropi prema broju stanovnika. 

Izlaznost veća od od 80 posto pokazala je da švedskim građanima ultranacionalistička stranka SD, ipak, nije alternativa. To stavlja još veću odgovornost na ostale političke partije da se izdignu iznad tradicionalnih blokovskih podjela i pronađu neko rješenje.  

Migracijska politika jeste dovela do rasta desničarskih i ksenofobnih stranaka, ali evropski i švedski analitičari smatraju da ne treba očekivati promjenu politike prema strancima, jer Švedska ima višedecenijsku liberalnu politiku prema strancima.

#Svijet