Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

Opciju jednog predsjednika BiH vratiti u proceduru!

Strazbur: Provesti presudu Sejdić-Finci kako treba

Komitet Vijeća Evrope usvojio je krajem prošle sedmice blažu verziju zaključaka o BiH, te nije zatražio njeno isključenje iz ove organizacija zbog blokade provođenja presude Sejdić-Finci.

Međutim, kako saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP), bio je spreman mnogo oštriji set zaključaka za BiH, no aktivnošću  našeg diplomatskog predstavništva u Strazburu, usvojeni su blaži zaključci, a država izbjegla nove prijetnje sankcijama.

Kako u izjavi za NAP kaže Zikreta Ibrahimović, zamjenica bh.agenta pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, obaveza BiH u slučaju "Sejdić-Finci" ostaje, ali je sada jasno da i Vijeće Evrope i Sud želi da se presuda implementira na pravi način i u skladu sa stavom Venecijanske komisije.

Ibrahimović zaključuje da najnoviji zaključci Komiteta Vijeća EU stvar vraćaju u 2010. godinu, odnosno ponovo uključuju Venecijansku komisiju koja je tada dala svoje preporuke.

- Vlasti bi sad morale uključiti domaće eksperte i Venecijansku komisiju u hitno sačinjavanje amandmana na Ustav i Izborni zakon te čitav niz podzakonskih akata i predati to u Parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Odgovornost za to snosi u prvom redu Vijeće ministara BiH , a zatim PS BiH i Predsjedništvo – kaže Ibrahimović.

Prema njenim riječima, amandmani ne smiju izlaziti izvan okvira presude na način da se otvore novi izvori diskriminacije, odnosno promjene ne mogu ići na ruku dezintegraciji BiH.

- U osnovi to znači jedan predsjednik za cijelu BiH sa manjim ovlastima i ograničavanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa na nekoliko bitnih tačaka. Ovakva formulacija promjena bila bi  prihvatljiva za Komitet ministara VE i dovesti do Rezolucije VE  o zatvaranju slučaja. Napredak bi bio i samo dostavljanje amandmana ove vrste u parlamentarnu proceduru - zaključuje Ibrahimović. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android