Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.09.2018 13:30:00

Bećirović Dodiku: U slučaju rušenja Ustava BiH prvo će nestati entitet RS

Foto:Arhiv

(Patria) - Pravosudne institucije države Bosne i Hercegovine konačno se moraju osloboditi stega  politike i na principima nezavisnosti i profesionalizma početi sankcionirati bilo kakvo nezakonito i protivustavno djelovanje u našoj državi, prije nego destruktivna antidejtonska praksa ojača do te mjere da može nesmetano ugrožavati mirovni proces u Bosni i Hercegovini - izjavio je to u razgovoru za Patriju Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

On smatra da “protivustavna i ekstremna politika Milorada Dodika, njegovo nepoštivanje države Bosne i Hercegovine, omalovažavanje njenih simbola i institucija u njegovom svakom javnom istupu – ali ne samo Milorada Dodika – na jedan brutalan i nezakonit način stvara ambijent u kojem odrastaju šovinizmom zatrovane generacije koje neće ni znati za drugu, progresivnu, demokratsku i proeuropsku politiku.”
 
“Takvu antidejtonsku i rušilačku praksu u srcu Evrope, od koje štetu imaju na prvom mjestu Srbi u Bosni i Hercegovini, treba odlučno i na zakonit način zaustaviti. Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država članica Ujedinjenih nacija. To je trajna činjenica koju više nikada i niko neće moći promijeniti”, istakao je Bećirović. 

Mišljenja je da međunarodna zajednica odmah i odlučno mora pomoći da se pravosudne institucije Bosne i Hercegovine vrate u službu Bosni i Hercegovini, čuvanju njenog ustavnopravnog poretka, osiguravanju vladavine prava za sve građane u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, a ne samo da služe, kako je rekao, “uskim stranačkim krugovima kriminaliziranih politika, koje šansu za ostanak na slobodi i izbjegavanje sudskih procesa za korupciju apokaliptičnih razmjera vide jedino u slabljenju države i izazivanju haosa.” 
 
“Zadatak svih progresivnih domaćih i međunarodnih predstavnika je da hitno zaustave pokušaj jeftinog poentiranja čelnika RS-a koji se služe političkim galamama, ucjenama i pritiscima kako bi što više oslabili državu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Bećirović.
 
“Čelnici bosanskohercegovačkog entiteta RS moraju, napokon, shvatiti da Dejton nije samoposluga iz koje mogu uzimati šta im je volja i odbacivati ono što ne žele. U Ustavu države Bosne i Hercegovine, koja prema ustavnim odredbama nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, postoje entiteti ali samo u okviru suverene države Bosne i Hercegovine. Entitetski čelnici iz RS-a moraju znati da nepoštivanjem Ustava BiH direktno dovode do nepoštivanja i odredbe o postojanju entiteta u državi Bosni i Hercegovini”, dodao je Bećirović.
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android