Članak

Slučaj ubistva Adnana Salčina, SIPA predala izvještaj protiv dvije osobe Tužilaštvu KS

Podsjećamo, Salčin je ubijen na raskrsnici ulica X transferzala i Hermana Gmeinera 2. marta 2015. godine oko 16 sati.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici SIPA-e u saradnji sa MUP-om KS i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo podnijeli su Izvještaj o postojanju osnova sumnje o izvršenom krivičnom djelu „Ubistvo“ iz člana 166. u vezi sa članom 33. „Pomaganje“ Krivičnog zakona BiH, na štetu Adnana Salčina protiv dva lica, saopćeno je danas iz SIPA-e.

Iz SIPA-e je za agenciju Patria pojašnjeno da je izvještaj podnesen Tužilaštvu KS protiv dvije osobe koje se dovode u vezi sa krivičnim djelima ubistvo i pomaganje. 

Podsjećamo, Salčin je ubijen na raskrsnici ulica X transferzala i Hermana Gmeinera 2. marta 2015. godine oko 16 sati. 

Adnan se svojim automobilom Lancia italijanskih registarskih oznaka zaustavio prije pješačkog prijelaza, a drugi automobil stao je naporedo s njegovim. Ubica je u njega ispalio dva metka, a od posljedica ranjavanja preminuo je na licu mjesta. 

Tri i pol godine traje istraga u slučaju ubistva Adnana Salčina, koju vodi Državna agencija za istrage i zaštitu pod nadzorom i po nalogu Tužilaštva KS.

Uviđaj su tada 2015. godine obavili pripadnici MUP KS kao i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS. No, vrlo brzo istragu je preuzela Federalna uprava policije, a zatim Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Samo mjesec nakon ubistva, FUP je imao operativne podatke o mogućem izvršiocu ili saizvršiocu imenom i prezimenom koji je državljanin Srbije te da se nalazi u toj državi.

Prema tvrdnjama svjedoka koji su ispitani u SIPA-i, u automobilu kojim se ubica zaustavio pored Salčinovog nalazile su se četiri osobe. 

#CrnaHronika