Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

Dudaković: Iz RS bi rekli: "Evo Dudaka ide na nas"

Dudaković: Jesu borci razgovarali sa mnom, ali nije to to

Penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Atif Dudaković u razgovoru za Klix.ba odbacio je mogućnost da bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

-  Znate kako bi reagirali iz Republike Srpske (RS) kad bi se to desilo. Kazali bi: 'Evo Dudaka, ide na nas“ – kazao je Dudaković.

Bh. novinska agencija Patra (NAP) jučer je objavila informaciju iz dobro obaviještenih izvora u USK da grupa stranaka iz Unsko-sanskog  kantona želi kandidirati herojskog komandanta 5. korpusa na najvišu poziciju.

No, general Dudaković u razgovoru za portal „Klix“ nije pokazao volju da to prihvati. Potvrdio je i da mu je nuđena premijerska pozicija u USK.

- Jesu borci razgovarali sa mnom... Govorili su u smislu: 'Da li biste Vi, generale, mi ćemo ovo, mi tražimo'. Ali to nije to. U našem sada političkom odnosu, važan je stav političkih partija koje se nalaze u parlamentu. Bez obzira na volju građana, ti ne možeš bez skupštine. Bitna su ona dva prsta nečija – kazao je Dudaković.

Ipak, kako navodi Klix, general ne krije da je zabrinut posljednjim događajima u Bosni i Hercegovini.

- Krivo mi je. Ispada da je naša borba jalova. Šta se ovo u 21. stoljeću dešava na našem prostoru. Maltene ovo je afrikanizacija našeg prostora. Plemenski sukobi, odnosi, utjecaj drugih jačih... Dirigiraju nam.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android