Objavljeno u kategoriji Svijet na 14.10.2014 10:01:06

Medicinska sestra zaražena ebolom primila transfuziju krvi od zaraženog ljekara

Pham se pridržavala protokola (Facebook)

Zdravstveni radnici u Dallasu pokušavaju otkriti kako se medicinska sestra Nina Pham zarazila virusom ebole, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Pham (26) je brinula o Thomasu Ericu Duncanu, prvom pacijentu koji je izgubio borbu s virusom na teritoriju SAD-a.   

Sestra je u ponedjeljak navečer primila transfuziju krvne plazme od Kenta Brantlyja, ljekara iz Texasa čije je tijelo pobijedilo virus.  

Direktor Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Tom Frieden se u ponedjeljak izvinio radnicima u prezbiterijanskoj bolnici zbog ocjene da se Pham zarazila zbog "greške u protokolu". 

"Ja se izvinjavam ljudima koji su pomislili da kritiziram bolnicu. Osjećam se grozno što je zdravstveni radnik inficiran dok je pomagao bolesniku s ebolom," rekao je Frieden.

CDC tek treba utvrditi kako je došlo do zaraze. Pham se prema trenutačno dostupnim informacijama pridržavala protokola, nosila masku, rukavice i drugu opremu koja se pokazala učinkovitom kroz desetljeća. 

"Postojanje prvog slučaja širenja ebole u SAD-u mijenja neke stvari, no neke stvari ostaju iste. To ne mijenja činjenicu da mi znamo kako se virus širi i da je bolesnike moguće liječiti na siguran način, ali značajno mijenja način našeg pristupa," rekao je Frieden. 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android