Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

Kasnit će doznake iz inostranstva, blokirane investicije

Delegacija EU: Potrebno je usvojiti Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Poslanici iz RS-a na Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost oborili su Zakon o sprječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti. Sada BiH očekuje sankcije, a stručnjaci upozoravaju da je ovakav razvoj situacije izuzetno nepovoljan za privredu.

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH je razočarana neusvajanjem Prijedloga zakona za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

- Prijedlog zakona je harmoniziran sa vodećim međunarodnim instrumentima iz ove oblasti, naročito sa Preporukama 40+9 Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) i Trećom direktivom EU. Neusvajanje ovog zakona znači da je BiH propustila priliku da poboljša svoj sistem protiv pranja novca i da ispuni svoje međunarodne obaveze preuzete prema MONEYVAL-u. Sljedeći sastanak MONEYVAL-a ce biti održan u aprilu ove godine, kada bi na plenarnoj sjednici trebalo da bude razmotreno ovo neusvajanje i djelovanje u skladu s tim – kazali su za novinsku agneciju Patria iz Delegacije EU u BiH.

Dalje su napomenuli da neprilagođavanje sistema protiv pranja novca sa međunarodnim standardima može rezultirati stavljanjem BiH pod snažni finansijski pritisak.

- Banke i ostale finansijske institucije u BiH bi mogle da se suoče sa poteškoćama prilikom slanja novca širom svijeta. Transfer novca prema i van BiH bio bi pomno praćen od strane finansijskih institucija u drugim zemljama, i to bi moglo dovesti do ozbiljnih kašnjenja u prenosu novca – dodali su iz Delegacije.

Tako bi, na primjer, kakao pojašnjavaju, kasnile novčane doznake iz inostranstva. Isto tako, zbog mogućih kašnjenja, potencijalni investitori bi mogli potražiti druge lokacije za investiranje.

- Ostali čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH. Od takvog gubitka reputacije će se oporaviti. Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH još jednom ističe potrebu da se što prije usvoji Zakon o sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma – dodali su iz Delegacije.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android