Članak

Kad prosjačenje postane važnije od ubistva mladića

Za premijera Zolja, koji bi trebao zastupati interese svih građana, nije problem nerasvijetljeno ubistvo mladića, zloupotrebe u pravosudno-policijskom sistemu, razbojništva na svakom koraku, neefikasn

Piše: Amra Varatanović

Kantonalni sud u Sarajevu prije mjesec je izrekao prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću kojima se sudilo za saobraćajnu nesreću i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Sud je u obrazloženju presude naveo da ne postoje dokazi koji upućuju da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Optužnicu protiv Seferovića zastupalo je devet tužilaca u dvije godine na čelu sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva KS Dalidom Burzić. Od presude do danas, Burzić se nije oglašavala u medijima, niti je imala reakciju na izrečenu presudu koja je potvrdila sve ono što je porodica stradalog mladića isticala od samog početka. Kategorično su odbijali da se radilo o saobraćajnoj nesreći, već da je Dženan ubijen. I pored živog svjedoka i niza dokaza koji su upućivali na drugo krivično djelo, Tužilaštvo KS vrlo kratko slučaj vodi kao ubistvo, a zatim ga prekvalifikuju u saobraćajnu nesreću.

Pravni stručnjaci koji govore pod uvjetom anonimnosti ističu da je ovaj slučaj obilježio postratno bh. pravosuđe, a posebno Kantonalno tužilaštvo KS koje vodi Burzić. Smatraju da je bačena mrlja na ugled te institucije, ali i sve one časne tužioce koji tu rade.

Rad Tužilaštva KS za 2017. godinu nije dobio ni podršku Skupštine KS, a najveći broj zamjerki odnosio se na nerasvjetljavanje ubistva Dženana Memića.

I dok porodica kreće u novu borbu za istinom i pravdom, čekajući Državno tužilaštvo da pokrene istragu o Dženanovom ubistvu, ali i svim zloupotrebama koje su pratile taj slučaj u policiji i Tužilaštvu KS, Burzić zajedno sa čelnim ljudima sarajevske policije i Kantona Sarajevo poručuje da je „sigurnosna situacija na zadovoljavajućem nivou“. Kao „najvažniji“ problem premijer Adem Zolj istakao je prosjačenje.

Za premijera Zolja, koji bi trebao zastupati interese svih građana, nije problem nerasvijetljeno ubistvo mladića, zloupotrebe u pravosudno-policijskom sistemu, razbojništva na svakom koraku, neefikasno procesuiranje počinilaca, ali jeste prosjačenje.

Ako je to jedini naš problem, zašto se premijeru, tužiteljice i komesaru zatvaramo u svoje domove s prvim mrakom i osvrćemo dok šetamo ulicama Sarajeva. Zašto nam se kradu i pale automobili, otimaju torbe i nakit na ulici, presreću maloljetnici, bojimo se zalutalog metka. Jeste li svjesni straha koji nam se javlja da bismo sutra svi mogli biti žrtve zloupotreba organa reda i zakona u kojima vi sjedite? 

#BiH