Članak

Zakon o igrama na sreću ne donositi prije očitovanja Ustavnog suda FBiH

O SDA-ovom prijedlogu Zakona o igrama na sreću nije se očitovalo ni nadležno Federalno ministarstvo finansija kao ni Porezna uprava FBiH, a u parlamentarnim klupama se uopće ne vodi rasprava o mogućno

(Patria) - Zakon o pravima demobilisanih boraca sutra će ponovno biti tema sastanka Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Federalnog parlamenta. Sastanak je, prema poslovnicima oba doma Parlamenta trebao biti održan u Sarajevu, ali će, kao i prošli put, sastanak Komisije biti održan u Mostaru u zgradi Vlade FBiH. Demobilisani borci reagirali su zbog izmještanja sjednice Komisije iz Sarajeva u Mostar. Opozicija je takav potez rukovodstva Komisije nazvala „bježanjem od demobilisanih boraca“.

Sutrašnjem sastanku bi trebao prisustvovati i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na zadnjem sastanku održanom 9. avgusta Komisija je usvojila osnovni tekst zakona i amandmane koje je usvojila Vlada FBiH, ali je glavno pitanje i dalje ostalo neriješeno - odakle će se finansirati novi Borački zakon, koji bi Federaciju BiH mogao koštati i više od 200 miliona KM, ne pretrpi li Zakon radikalne izmjene.

Iz SDA i dalje insistiraju da se demobilisani borci finansiraju dodatnim oporezivanjem kladionica. Eksperti upozoravaju da takav model ne bi mogao funkcionisati. Primanja demobilisanih boraca u tom slučaju bi ovisila o poslovnim rezultatima kladionica koje, uz to rečeno, imaju odobrenje za rad na dvije godine te bi eventualnim nedobivanjem novog odobrenja ili lošeg poslovanja kladionica nestala i sredstva za borce.

„Mi od Federalnog ministarstva finansija svako dvije godine moramo tražiti odobrenje za rad i ako ga ne dobijemo, više ne možemo raditi. Od čega bi SDA onda finansirala borce? Njihov plan uopće nije finansirati borce od kladionica, nego iskorištavaju borce za uništenje domaćih kladionica. Žrtve će na kraju biti i borci i domaće kladionice i 5.000 radnih mjesta“, poručili su nedavno domaći priređivači igara na sreću u otvorenom pismu borcima i javnosti u FBiH.

SDA novim zakonom o igrama na sreću predlaže da se s 10% oporezuju i uplate i dobici u domaćim kladionicama, dok na „automatima“, koji su u FBiH mahom u rukama stranaca, ne bi bilo poreza ni na uplate ni na dobitke. Domaći priređivači pitaju zbog čega SDA ne želi da se demobilisani borci finansiraju i iz automata, koji su također vrsta igara na sreću.

O SDA-ovom prijedlogu Zakona o igrama na sreću nije se očitovalo ni nadležno Federalno ministarstvo finansija kao ni Porezna uprava FBiH, a u parlamentarnim klupama se uopće ne vodi rasprava o mogućnosti da ovaj zakon dovede do propasti domaćih kladionica i gubitka prihoda od kojih bi se finansirali borci. 

Pomoćnik ministrice finansija FBiH Hajrudin Hadžimehanović /SDA/ izjavio je krajem prošle godine kako nije mudro ići u nove izmjene Zakon o igrama na sreću dok se Ustavni sud FBiH ne očituje o ustavnosti aktuelnog Zakona o igrama na sreću po apelaciji potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića. Ukoliko bi Ustavni sud FBiH presudio da je aktuelni Zakon o igrama na sreću neustavan, s njime bi “pale” i eventualne izmjene koje predlaže SDA ako budu usvojene, što bi uzrokovalo velike probleme.

#BiH