Članak

Misija OSCE-a u BiH, Ambasada SAD i Ured visokog predstavnika: Presude o Srebrenici trajne

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju, kako su naveli, cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko S

(Patria) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Ured visokog predstavnika najoštrije osuđuju, kako su naveli, cinično korištenje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine u političke svrhe u predizbornom periodu.

„Politizacija Izvještaja ne doprinosi pravdi i pomirenju, podriva vladavinu prava, ne predstavlja evropske vrijednosti i, u krajnjoj liniji, predstavlja prijetnju procesu postizanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost“, saopćeno je u utorak.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je u utorak zaključke u kojima traži da Vlada tog bh. entiteta stavi van snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila, kako se navodi u zaključcima, kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Tim sastavljen od domaćih i međunarodnih stručnjaka, među kojima i oni iz bh. entiteta Republika Srpska, sačinio je prije 14 godina Izvještaj o Srebrenici, u kojem se konstatuje smrt više od 8.000 ljudi u toj općini na istoku Bosne, ubijenih od strane pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je Haški tribunal kao i Svjetski sud pravde u Hagu taj zločin okvalifikovao kao zločin genocida.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da Izvještaj ne oslikava pravo stanje onoga što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine, te da je broj stradalih Bošnjaka daleko manji od onoga koji se danas spominje, odnosno da se manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji, kako je rekao, slabljenja RS-a.

Optužio je međunarodnu zajednicu da stoji iza tog izvještaja, dok je za Haški sud rekao da ne sudi pravedno.

Iz Misija OSCE-a u BiH, Ambasade SAD-a i Ured visokog predstavnika ističu da je Izvještaj pomogao zajednicama u Bosni i Hercegovini da krenu naprijed i teže pomirenju i miru. „Mnogi od rezultata Izvještaja su verifikovani i potvrđeni presudama međunarodnih, domaćih i inostranih sudova. Činjenica da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid je potvrđena od strane dva međunarodna suda. Činjenice se neće promijeniti, bez obzira na napor koji se ulaže da se ponovo napiše istorija. Da budemo jasni, niko ne demonizuje Republiku Srpsku niti govori o kolektivnoj odgovornosti Republike Srpske ili srpskog naroda, kao što tvrdi predsjednik Republike Srpske i drugi. Žrtava ima na svim stranama, uključujući i srpski narod“, navodi se u reakcji, prenosi agencija Patria.

„Nakon njegovog usvajanja, Izvještaj je predstavljao važan korak naprijed u naporima da se postigne pravda. Ti napori se nastavljaju i danas. Misija OSCE-a u BiH je u nekoliko navrata isticala da su tužilaštva i sudovi na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, kao i Tužilaštvo BiH i Sud BiH, do sada završili rad na skoro 500 predmeta ratnih zločina. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine pokazale su snažnu predanost utvrđivanju istine i osiguravanju da svi ratni zločini budu efikasno istraženi i procesuirani, bez obzira na etničku pripadnost počinioca ili žrtve. Pozivamo na nastavak podrške tim institucijama na svim nivoima procesuiranja predmeta ratnih zločina, kako bi im se omogućilo da završe taj proces i osiguraju pravdu za žrtve“, stoji u zaklučku te reakcije.
 

#BiH