Članak

Pravno bi bilo nemoguće izabrati zamjenskog člana u Predsjedništvu BiH

U slučaju da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje te funkcije, pravno bi bilo nemoguće izabr

(Patria) - U slučaju da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje te funkcije, pravno bi bilo nemoguće izabrati njegovog zamjenskog člana.

Aktuelna procedura predviđa da zamjenskog člana Predsjedništva BiH biraju članovi Parlamentarne skupštine BiH i to iz Predstavničkog doma. Na upražnjeno mjesto može biti biran samo član Predstavničkog doma, ali ne i članovi Doma naroda. Zamjenski član treba biti iz reda istog konstitutivnog naroda iz kojeg je izabrani član Predsjedništva (iz istog entiteta). Nije propisano da zamjenski član mora biti i iz iste političke stranke kao član Predsjedništva kojeg zamjenjuje.

Svaka politička stranka koja je zastupljena u Predstavničkom domu može predložiti jednog kandidata. Ukoliko dva kandidata imaju isti broj glasova, odluka se donosi žrijebom. Nakon imenovanja u Predstavničkom domu, imenovanog kandidata mora potvrditi i većina delegata u Domu naroda ali koji pripadaju istom konstitutivnom narodu kao imenovani. Ako se dva puta odbije potvrđivanje tog kandidata koji je izabran u Predstavničkom domu, u trećem krugu se imenuje član Predsjedništva BiH većinom glasova u Domu naroda.

U slučaju da mjesto člana Predsjedništva BiH ostane upražnjeno u periodu manjem od 30 dana od datuma određenog za sljedeće izbore, onda mjesto popunjava predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH iz reda istog konstitutivnog naroda.

Ekspert za izborne sisteme profesor Suad Arnautović kaže za agenciju Patria da „zamjenski član Predsjedništva“ preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH u skladu sa Zakonom o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH donesen 2000. godine. Međutim, odredbe tog Zakona primjenjuju se samo na članove Predsjedništva BiH izabrane u skladu sa pravilima i propisima „Privremene izborne komisije (PIK)“. Stupanjem na snagu Izbornog zakona BiH 28. septembra 2001. godine, prestala je sa radom Privremena izborna komisija, a utemeljena je Izborna komisija Bosne i Hercegovine.

„Članovi CIK-a pisali su Parlamentarnoj skupštini BiH da izbriše tu rečenicu iz Zakona, ali do danas to nije učinjeno“, kaže Arnautović.

#BiH