Članak

Njemačka donirala BiH 190.000 eura za registraciju oružja

Cijeli ovaj proces prati EUFOR, a projekat završava 2019. godine, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Njemačka je donirala 190.000 eura za označavanje i registraciju oružja u Bosni i Hercegovini.

Ugovorom o dodjeli sredstava, koji su potpisali otpravnik poslova Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Sedat i projekt menadžer organizacije “The Halo Trust“ u BiH Alexander Maier, bit će omogućeno finansiranje dva tima za markiranje, u narednih šest mjeseci.

Oni će odlaziti na vojne lokacije i vršiti obilježavanje malog i lakog oružja, a time će biti obilježeno između 10 i 11 hiljada komada oružja.

Takođe, biće realizovana nabavka još jedne mašine, kako bi se u budućnosti mogao oformiti još jedan tim za obilježavanje.

Prema riječima Sedata, ovo je druga faza projekta koja podrazumijeva označavanje oružja, za šta je Njemačka 2017. godine obezbijedila 150.000 eura.

Sedat je rekao da se ovim doprinosi upravljanju i označavanju oružja u skladištima, što će znatno da doprinese boljoj bazi podataka u skladištima Oružanih snaga BiH.

S obzirom da podatak o broju neobilježenog oružja u BiH nije poznat, ovaj projekat je, prema Sedatovim riječima, realizovan s ciljem unošenja više transparentnosti u ovu oblast.

Prema riječima Maiera, 2017. godina je bila ispitna faza, te ništa od oružja nije zvanično registrovano i zbog toga je nemoguće izvršiti objavu.

Cijeli ovaj proces prati EUFOR, a projekat završava 2019. godine, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

#BiH