Objavljeno u kategoriji BiH na 10.08.2018 09:18:01

Danas ističe rok koji je Vlada USK dala Vijeću ministara oko pitanja migranata

Foto Vlada USK

BIHAĆ, (Patria) - Rok koji je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, zajedno sa predstavnicima gradova i opština USK-a, dao Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, da odredi lokaciju na kojoj će biti smješteni migranti, ističe danas.

Oni su 3. avgusta održali sastanak, na temu rješavanja migrantske krize, te su istakli da nije njihova dužnost da predlažu potencijalne lokacije, već je to dužnost države.

- Nećemo više govoriti o potencijalnim lokacijama. Ovo je zadatak države. Mi smo bili maksimalno konstruktivni, sad je na potezu Vijeće ministara. Čuo sam se jutros sa predsjedavajućim Zvizdićem i upozorio sam ga da ukoliko ovaj problem neće biti riješen u roku, moraćemo da reagujemo na nivou kantona - izjavio je tada Rošić.

Prema riječima učesnika sastanka, pitanje lokacije izazvalo je brojne dezinformacije, koje su pojedinci počeli koristiti za potrebe političke kampanje.

Zvaničnici USK-a su istakli da će, kada je u pitanju rješavanje postojećih problema sa migrantima, sarađivati međusobno, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadaju.

Rošić i predstavnici gradova i opština USK-a su izrazili nadu da će do danas, Ministarstvo sigurnosti BiH preduzeti konkretne mjere, kada je u pitanju privremena smještajna lokacija za migrante.