Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.08.2018 14:49:13

Prvi politički roman Billa Clintona prodat u milion primjeraka

Patterson i Clinton na promociji knjige Foto: Twitter

WASHINGTON, (Patria) - Knjiga “Predsjednik je nestao” (The President is Missing) nalazi se u samom vrhu liste najprodavanijih knjiga u SAD-u.

Autori ovog političkog trilera su bivši američki predsjednik Bill Clinton i jedan od najprodavanijih pisaca današnjice James Patterson. Roman je do sada prodan u više od milion primjeraka samo u Americi, a uskoro se očekuje i njegova prodaja u ostatku svijeta.

Radnja romana smještena je u Bijelu kuću za vrijeme cyber napada, u kojem američki predsjednik u ključnom trenutku nestaje. Jedan od glavnih likova romana je trudna žena, vegetarijanka iz Bosne i Hercegovine, koja je istovremeno i ubica iz Sarajeva.

Priča romana “Predsjednik je nestao” prati američkog diplomatu koji se vraća u BiH 20 godina nakon kraja rata i genocida u Srebrenici, u kojem je život izgubio njegov prijatelj i kolega.

U romanu se spominje predsjednik kao Jonathan Lincoln Duncan, a Clinton je navodno lik oblikovao prema sebi.

Svjetski mediji već su u samoj najavi, knjigu nazvali književnom bombom.

Clinton nije prvi američki diplomata koji se bavio BiH u svom romanu. Prije dvije godine izašla je knjiga "Vuk iz Sarajeva" čiji je autor Matthew Palmer, bivši direktor američkog Državnog sekretarijata za pitanja Južne i Srednje Evrope.

James Patterson u dosadašnjoj književnoj karijeri objavio je više od 130 knjiga, dok je Bill Clinton nakon predsjedničkog mandata objavio nekoliko knjiga, ali ovo mu je prvi politički roman.