Članak

Likvidacija Blaža Kraljevića: Žrtva dogovora Bobana i Karadžića

Politika hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana Bošnjaka u BiH protiv velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu.

SARAJEVO, (Patria) - Blaž Kraljević, pukovnik HOS-a Hercegovine početkom avgusta 1992. izdao je javni proglas u kojem poziva Hrvate i Muslimane da ne dozvole podjelu BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

- Ili ćemo svi izginuti ili ćemo biti slobodni - pisalo je u Proglasu. 

Već 9. avgusta 1992. poslije početnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom Kraljevića, pripadnici vojne policije HVO-a su u zasjedi, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, ubili Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu iz Australije krajem 1991. godine, postao je šef Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog štaba HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a. 

Politika hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana Bošnjaka u BiH protiv velikosrpske agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Već se znalo da je dogovor Bobana i Karadžića iz Graca, od 5.maja 1992. godine srpsku i hrvatsku stranu ujedinio i okrenuo protiv BiH. U tački 5. tog dogovora je stajalo: “Insistira se da se arbitražno razgraničenje (između Srpske Republike i Herceg Bosne) izvrši u dogovorenom roku do 15. maja 1992. godine”. 

U tački 6. ovog sporazuma stoji: “Slijedom naprijed dogovorenog, prestaju razlozi za oružane sukobe Hrvata i Srba na cijeloj teritoriji BiH”. Dakle, svi sukobi tada prestaju. Borbe koje su do kraja juna na nekim mjestima vođene u Hercegovini između Bobanovih i Karadžićevih jedinica bile su potpuno bespotrebne i mladost je ginula bez ikakvog razloga.

Mediji u Srbiji i Hrvatskoj su za sve dotadašnje zločine optuživali jedinice HOS-a. Te jedinice su bile dežurni krivci, pa su često optuživane i za izazivanje rata između Srba i Hrvata.     

HOS je vodio borbe mimo politike i strategije Bobana i Tuđmana. Upravo zato je Kraljević brutalno likvidiran sa čitavom svojom pratnjom od osam boraca.

Prema tvrdnjama onih koji su dobro poznavali političke prilike, likvidaciju Blaža Kraljevića naredio je Gojko Šušak, tadašnji ministar odbrane Hrvatske. Tvrdi se da je Mate Boban organizirao izvršenje ovog zločina. Ubistvo se dogodilo odmah nakon njegovog susreta sa Kraljevićem u Hercegovini.   

Tijela ubijenih HOS-ovaca stavljena su na kamion, odvezena prvo u Široki Brijeg ispred sjedišta Kažnjeničke bojne, te potom proslijeđena prema Splitu, navodno s namjerom da se bace u more. Kamion je zastao u Omišu, pa su prolaznici primijetili kapanje krvi iz kamiona. Vozač je pobjegao, a nakon otvaranja kamiona uslijedio je šok. Nakon toga, ubijeni su proslijeđeni na Patologiju Splitske bolnice. 

Četiri godine nakon ovog ubistva Franjo Tuđman je odlikovao Blaža Kraljevića. Za ovaj zločin niko nije procesuiran.

#BiH