Objavljeno u kategoriji Biznis na 08.08.2018 20:08:34

Šarović: Izvoz jabuka u Rusiju dostići će 100 miliona KM

Mirko Šarović Foto: Arhiv

BOSANSKA GRADIŠKA, (Patria) - Na rusko tržište iz RS već je izvezeno 400 tona jabuka, a ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići će 100 miliona KM, ali se strogo moraju poštivati predviđene procedure, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su danas u Bosanskoj Gradišci s registrovanim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju.

Nakon što je polovinom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da se moraju poštovati sve predviđene procedure kako bi se zadržalo to tržište.

Istakao je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šet mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca.

Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 miliona KM.

- Naši voćari su u ovu zemlju već izvezli više od 400 tona svježe jabuke. Danas želimo da u Gradišci pošaljemo poruku da ovaj važan izvozni posao čiji je potencijal oko stotinu miliona KM, treba da služi samo voćarima i tom sektoru, a ne manipulatorima i švercerima, te da država i društvo nemaju nikakve koristi od preprodavaca ili prepakivanja jabuka iz Poljske - rekao je Šarović.

Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović je podsjetio na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške.

Voćari su ukazali i da certifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a i Inspektorata, budući da bez svih relevatnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju.