Članak

Documenta traži od policije da podnese krivičnu prijavu protiv Thompsona zbog veličanja ustaštva

Documenta je pozvala organizatore iz Gline te predstavnike vladinih institucija da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prekršajnu prijavu protiv Tho

GLINA, (Patria) - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta u ponedjeljak je pozvao policiju da podnese krivičnu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je na koncertu u sklopu programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. više puta ponovio ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Sisačko-moslavačka policija objavila je kako je na Thopsonovom koncertu zabilježila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava "Za dom" nije postupila s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom na to da je, kako su naveli, Marko Perković Thompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi godišnjice "Oluje", tokom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo poklič "Za dom spremni". 

- Kako su tačne riječi predsjednika Izraela Reuvena Rivlina, koji je prilikom nedavnog posjeta Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu Programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. kada je na početku koncerta Thompson više puta ponovio ustaški pozdrav "Za dom spremni" započevši njime pjesmu Bojna Čavoglave - navodi se u saopštenju Documente.

Documenta je pozvala organizatore iz Gline te predstavnike vladinih institucija da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prekršajnu prijavu protiv Thompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

- Nedopustivo je naime da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni dio Thompsonove pjesme, temeljeći to na odluci prekršajne sutkinje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda Republike Hrvatske. Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava "Za dom spremni" u javnom prostoru - istakli su iz Documente.

#Region