Objavljeno u kategoriji Region na 07.08.2018 10:23:11

Documenta traži od policije da podnese krivičnu prijavu protiv Thompsona zbog veličanja ustaštva

Marko Perković Thompson Foto: Arhiv

GLINA, (Patria) - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta u ponedjeljak je pozvao policiju da podnese krivičnu prijavu protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je na koncertu u sklopu programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. više puta ponovio ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Sisačko-moslavačka policija objavila je kako je na Thopsonovom koncertu zabilježila šest prekršaja koji su se u četiri slučaja odnosili na isticanje nedozvoljenih simbola, a da zbog pozdrava "Za dom" nije postupila s obzirom da je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka.

Policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom na to da je, kako su naveli, Marko Perković Thompson početkom maja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi godišnjice "Oluje", tokom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo poklič "Za dom spremni". 

- Kako su tačne riječi predsjednika Izraela Reuvena Rivlina, koji je prilikom nedavnog posjeta Spomen području Jasenovac rekao i da je ustaška zmija u Hrvatskoj duboko ukorijenjena, pokazalo se i u sklopu Programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline 2018. kada je na početku koncerta Thompson više puta ponovio ustaški pozdrav "Za dom spremni" započevši njime pjesmu Bojna Čavoglave - navodi se u saopštenju Documente.

Documenta je pozvala organizatore iz Gline te predstavnike vladinih institucija da osude korištenje pozdrava zločinačkog ustaškog režima, a policiju su pozvali da podnese prekršajnu prijavu protiv Thompsona zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

- Nedopustivo je naime da policija odustaje uz objašnjenje da je ustaški poklič sastavni dio Thompsonove pjesme, temeljeći to na odluci prekršajne sutkinje iz Slunja koja se kosi s praksom Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda Republike Hrvatske. Policija je bila i dužna žaliti se na tu odluku, što je propustila učiniti. Kao što je dužna prijaviti svako korištenje pozdrava "Za dom spremni" u javnom prostoru - istakli su iz Documente.