Članak

Kosovski ministar Demiri za NAP: Srbi sa Kosova ne podržavaju politiku Beograda prema njima

U subotu ističe rok za početak formiranja Zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, čemu se vlasti iz Prištine protive.

PRIŠTINA, (Patria) - Srbima sa Kosova ne podržavaju politiku Beograda prema njima, ali mnogi od njih ne smiju javno govoriti o tome, rekao je za agenciju Patria ministar za regionalni razvoj u Vladi Kosova Rasim Demiri.

Srbijanski mediji su objavili da "u subotu ističe rok za početak formiranja Zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova", čemu se vlasti iz Prištine protive.

Kosovski predsjednik Hašim Tači tvrdi da su izgledi za konačni sporazum sa Beogradom u vezi ovog pitanja veoma mali i istovremeno insistira na tome da će konačnu riječ o eventualnom dogovoru sa Beogradom dati kosovski parlament.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za subotu u osam sati hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost zbog situacije na sjeveru Kosova, objavili su srbijanski mediji.

Zbog informacije da bi u narednih 48 sati moglo da dođe do destabilizacije sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, Kfor je u četvrtak u ranim jutarnjim satima prebacio dio opreme i tehnike iz svoje baze, u selu Mađunsko u opštini Vučitrn, na sjever zemlje.

Iz opozicije su ranije kritikovali kosovske vlasti da o problemima srpske manjine na Kosovu pregovaraju sa Beogradom, dok, kako su istakli, ne posvećuje dovoljno pažnje razgovorima direktno sa Srbima koji žive na Kosovu, što smanjuje mogućnost bilo kakvog dogovora.

„Jasno je da vlasti Kosova razgovaraju sa kosovskim Srbima, ali, bez obzira što Srbi na Kosovu imaju svoje legalne predstavnike, oni ne mogu donijeti nikakvu odluku mimo Beograda, pogotovo kada su u pitanju krupne stvari, poput pitanja asocijacije srpskih općina“, rekao je ministar Demiri.

„U razgovoru sa Srbima koji žive na Kosovu, izuzev onih sa sjevera zemlje, jer na sjeveru ne smiju govoriti javno o tome, čut ćete da oni svakako nisu zadovoljni politkom Beograda prema njima“, rekao je Demiri, dodajući da se nada da će se na koncu ipak pronaći rješenje koje opterećuje Kosovo.

Što se tiče zajednice opština sa srpskom većinom, premijer Kosova, Ramush Haradinaj je rekao da je Kosovo u okvirima svojih obaveza, a to znači da je 4. avgust rok za podnošenje transkripta radne grupe za izradu nacrta statuta te zajednice.

On je dodao da procedura iz sporazuma u Briselu predviđa da se transkripti podnesu pred stranama u ovom slučaju i pred EU.

Haradinaj je naglasio da je Kosovo, kao ozbiljna strana, unutar svojih međunarodnih i domaćih obaveza i da zato niko nema prava da preduzima jednostrane akcije, ali je poručio i da će ukoliko neko preduzme bilo kakvu jednostranu akciju, dobiti odgovor organa reda i zakona.

#Intervju