Objavljeno u kategoriji BiH na 12.10.2014 10:54:43

Na 100% biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana kao prazna prije njihovog otvaranja

Izborni dan započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima

U ovom trenutku Koalicija Pod  lupom izvještava javnost da je 98,7 % građanskih promatrača Koalicije na određenim biračkim mjestima i da im je omogućen nesmetan pristup. Manje od 2% posmatrača nije omogućen pristup iz sljedećih razloga: nedozvoljavanje ulaska na biračko mjesto prije 7 sati, problemi s akreditacijama i nedovoljna komunikacija između pojedinih Općinskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

"Prema prvim izvještajima naših posmatrača, na 10,2 % biračkih mjesta nisu bili prisutni svi članovi biračkih odbora, od čega nešto manje u Republici Srpskoj (6,2 %). Na 97,7 % biračkih mjesta glasački listići su ručno brojani a na 6,9 % biračkih mjesta primjećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala.

Što se tiče otvaranja biračkih mjesta na vrijeme, 67,5 % biračkih mjesta otvoreno je u 7 sati, a 94,6% biračkih mjesta otvoreno je do 7:15, što pokazuje kvalitetnu tehničku pripremu biračkih odbora za izborni dan. Na 100% biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.  

Na temelju ovih rezultata zaključujemo da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima, saopćeno je iz Koalicije "Pod lupom". 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android