Članak

Advokat Ifet Feraget: Predmet ubistva Dženana Memića bit će test opstanka Tužilaštva i Suda BiH

Bitno je naglasiti da istraga vezana za ubistvo ne trpi nikakvo odlaganje i istu mora provesti nezavisno tijelo, a u ovom slučaju, zbog svih okolnosti ovog slučaja, to je Tužilaštvo BiH.

Razgovarala: Amra Varatanović

Advokat Ifet Feraget u intervjuu za agenciju Patria govori o slučaju ubistva mladića Dženana Memića, o oslobađajućoj presudi Ljubi i Bekriji Seferoviću nakon skoro dvije godine suđenja, istrazi koja će uslijediti ali i postupanju Tužilaštva KS, policije u ovom nezapamćenom slučaju. Feraget je od februara 2016. godine, kada je Memić i stradao pod još uvijek neutvrđenim okolnostima u Velikoj aleji dok je bio u društvu Alise Mutap, uz porodicu Memić njegovog oca Muriza, majku Muneveru i sestru Arijanu. I nakon ove presude za njih počinje nova borba.

Patria: Oslobađajuća prvostepena presuda u slučaju Dženan Memić dokazala je sve ono što ste zajedno sa porodicom Memić tvrdili od samog početka ukazujući na brojne nelogičnosti. Dženanov otac Muriz Memić najavio je krivične prijave protiv tužilaca Tužilaštva KS, tri federalna kao i protiv vještaka i policajaca MUP KS koji su bili uključeni u slučaj Memić. Da li pripremate krivične prijave i kako očekujete dalji razvoj događaja?

Feraget: Prije odgovora na Vaše pitanje, koji će biti svakako biti pozitivan, moram ukazati na određene stvari koje smatram bitnim. Naime, službene i odgovorne osobe u organima vlasti su dužne prema zakonu da tužilaštvu prijave krivična djela za koja saznaju u vršenju dužnosti, dok sami građani imaju tek pravo da prijave krivično djelo. Dakle, onaj ko prima platu iz budžeta je dužan da prijavi krivično djelo čim za to sazna jer je šizofreno da oni koje mi plaćamo da nas čuvaju u stvari štite ubice naše djece!

Zbog toga je zakonodavac  i propisao kaznu zatvora do 3 godine za službene i odgovorne osobe koje ne prijave krivično djelo za koje su saznale u vršenju svoje dužnosti. U slučaju Dženan Memić, mogu slobodno tako reći, postoji veliki broj službenih i odgovornih osoba (pripadnika Kantonalne i Federalne policije, Kantonalnog i Federalnog tužilaštva, sudskih vještaka i dr.) koji su u vršenju svoje službene dužnosti saznale da je Dženan Memić ubijen pa će predmet istrage biti svi oni koji su to znali a nisu prijavili tužilaštvu!

Oslobađajuća presuda za navodnu saobraćajnu nesreću je u potpunosti promijenila situaciju tako da će sada biti potrebno istragom, pored osumnjičenih za ubistvo Dženana Memića, obuhvatiti i sve one koji su pružali pomoć učinitelju (ubicama) poslije krivičnog djela, koji su sprječavali dokazivanje ubistva i koji su propustili da prijave krivično djelo ubistva! Obzirom na veliki broj lica koja su upetljana u sve ovo, sasvim je očigledno da se radi o organiziranom kriminalu, odnosno pravosudnoj mafiji.

Zbog svega rečenog, kao i zbog toga što smo ranije već podnijeli jednu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH,  Tužilaštvo BiH već vrši određene provjere.

Građanin Muriz Memić je više puta najavio podnošenje krivičnih prijava protiv svih odgovornih lica i na tome ja radim već duže vrijeme obzirom da se radi o ogromnom broju lica koja su u sve ovo umješana. Javnost će biti blagovremeno obaviještena kada podnesemo drugu krivičnu prijavu.

Patria: Na velikim protestima koji su održani 21. jula ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu i vi i Muriz Memić naglasili ste da je potrebno hitno započeti novu istragu u slučaju Memić kako bi se otkrila istina o njegovom ubistvu. Tražili ste da to učini Državno tužilaštvo. Već ste imali jedan razgovor sa v.d. glavne tužiteljice Gordanom Tadić. Ima li Tužilaštvo BiH snage rasvijetliti ubistvo Dženana Memića?

Feraget: Snaga Tužilaštva BiH sasvim sigurno će zavisiti i od onih u čijim rukama će biti BiH nakon oktobarskih izbora. Neprijateljima BiH se nikada nije dopadala nadležnost Suda BiH i Tužilaštva BiH. Međutim,  u situacijama kada su interesi države ugroženi onda je neophodna reakcija Tužilaštva BiH i Suda BiH. Zbog toga će predmet Dženan Memić, a nakon njega i predmet David Dragičević, sasvim sigurno biti test opstanka Suda i Tužilaštva BiH, čija nadležnost u ovakvim situacijama je podržana stavovima Venecijanske komisije i u skladu je sa evropskim standardima.

U protivnom ćemo biti prepušteni entitetskim pravosuđima koja su pod totalnim uticajem politike i kojima je potrebna hitna i temeljita reforma. Ja ipak vjerujem da će Tužilaštvo BiH rasvijetliti ubistvo Dženana Memića jer o tome postoji više nego dovoljno dokaza, ali i utvrditi odgovornost svih onih koji su doveli do opstrukcija u istrazi. Bitno je naglasiti da istraga vezana za ubistvo ne trpi nikakvo odlaganje i istu mora provesti nezavisno tijelo, a u ovom slučaju, zbog svih okolnosti ovog slučaja, to je Tužilaštvo BiH.  

Patria: Slučaj Memić više od dvije godine je u fokusu javnosti, najprije zbog borbe porodice Memić, i vas koji ste od početka ukazivali vrlo otvoreno i utemeljeno na sve propuste Tužilaštva KS i glavne tužiteljice Dalide Burzić. Tužilaštvo KS najavilo je žalbu na presudu, ali druge reakcije niti istupa tužiteljice Burzić nije bilo. Kako to komentarišete s obzirom da je vrlo često u javnosti govorila u slučaju Memić. Šta se promijenilo?

Feraget: Lično smatram da je za Tužilaštvo KS najbolje rješenje da odustane od optužnice, odnosno da ne izjavljuje žalbu protiv prvostepene presude, iz razloga što svi postojeći dokazi govore da ovdje nije bilo saobraćajne nesreće.

Nemam vremena i prostora da sada pišem o propustima svih tužilaca koji su radili na predmetu (ukupno devet tužilaca), protiv kojih će biti podnijete krivične prijave.

Dalida Burzić je povrijedila kodeks tužilačke etike i počinila disciplinski prekršaj jer je u vrijeme kada to nije smjela činiti više puta javno komentarisala dokaze iz slučaja Dženan Memić, tvrdeći da se radi o saobraćajnoj nesreći, i tako ometala postupak i uticala na pravičnost suđenja. Sada, kada je interes javnosti ogroman zbog oslobađajuće presude Romima za saobraćajnu nesreću, ista se ne oglašava u javnosti svjesna situacije u koju je dovela sebe i Tužilaštvo na čijem je čelu.

Patria: Nažalost, na sastanak u VSTV čekali ste 27 mjeseci. Ako možemo reći, tek onda kada se sudski proces privodio kraju i kada je bilo jasno da optužnica Tužilaštva KS nema nikakvo utemeljenje što je potvrdio i Sud obrazlažući presudu. Da li ste očekivali više od VSTV-a? Da li je u slučaju Memić zakazalo bh. pravosuđe?

Patria: Slučaj Dženan Memić predstavlja paradigmu nemoći pravosuđa da se izbori sa korupcijom i mafijom u vlastitim redovima. Oslobađajuća presuda, koja je morala biti donijeta mnogo ranije, odnosno bolje rečeno ovakva nakaradna optužnica nije smjela biti niti potvrđena, ipak budi neku nadu da će građani dočekati neko bolje pravosuđe. Optužnica u predmetu Dženan Memić je zasnovana na fabrikovanim dokazima, zbog čega se od postupaka policajaca i tužilaca, koji su bili umiješani u ovaj slučaj, kako bi to rekao Derviš Sušić, „počinje kotiti jeza u moždini“. Naime, ono što normalan čovjek ne može ni zamisliti u stvarnosti se ipak desilo, zbog čega mogu slobodno reći da je ovdje kompletan sistem pao na ispitu!

Velika odgovornost leži i na VSTV, koje je zaduženo da osigura nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe, a koje je propustilo da blagovremeno reaguje u ovom slučaju, a posebno da, zbog postojanja očiglednog sukoba interesa (prijateljski odnosi između glavnog disciplinskog tužioca i glavne kantonalne tužiteljice), od samog početka insistira na nezavisnoj istrazi od strane ureda disciplinskog tužioca, koji je morao i na vlastitu inicijativu pokrenuti disciplinski postupak protiv svih tužilaca koji su radili u ovom predmetu.        

Patria: Često ste ukazivali da je u sakrivanju istine o ubistvu Dženana Memića učestvovao veliki broj ljudi počevši od MUP KS, Tužilaštva KS, te drugih pojedinaca. Oni koji su pratili sudski proces mogli su čuti desetine imena vezanih za ovaj slučaj, ali i neke druge događaje koji se dovode u vezu sa slučajem Memić. Mnogi detalji nisu ni otkriveni, niti prezentirani na Sudu. Ali zarad istine, svi detalji moraju biti poznati. Mislite li da će se ikada otkriti cijela istina u ovom slučaju i krug svih onih koji su učestvovali u ovom lažiranom scenariju policijsko-tužilačkih struktura?

Feraget: Od samog početka smo tvrdili da je Dženan ubijen jer to proizilazi iz sadržaja materijalnih dokaza (obdukcioni zapisnik od 16.02.2016. godine i čitav niz drugih dokaza). Nakon prvobitne ocjene da se radi o saobraćajnoj nesreći, dana 07.03.2016. godine Tužilaštvo KS je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv više NN lica zbog krivičnog djela ubistva Dženana Memića, a nakon toga je u uredu glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić održan i sastanak između tužilaca koji su radili na predmetu ubistva Dženana Memića, sa tadašnjim policijskim komesarom MUP-a KS Vahidom Ćosićem (koji je smijenjen zbog slučaja Dženan Memić), načelnikom Kriminalističke policije KS Džaferom Hrvatom i postupajućim inspektorima MUP KS. Povodom tog sastanka iz Tužilaštva KS je saopšteno da je sastanak održan „u cilju još bolje saradnje između ovog Tužilaštva i policije na rasvjetljavanju ubistva Dženana Memića, te da je Kantonalno tužilaštvo otvorilo istragu po nepoznatom izvršiocu za krivično djelo ubistva Dženana Memića".

Javnosti je već poznato da je glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić dana 15.03.2016. godine (Dženan je od posljedica napada, koji se desio 08.02.2016. godine, preminuo dana 15.02.2016. godine) gospodinu Murizu Memiću i meni, kao njegovom punomoćniku, u svom kabinetu saopštila: „Nije on njega htio ubiti, to je bilo samo naguravanje koje je eskaliralo, ja ne dam Alisu, ona je prije ovoga tek izašla iz jedne nesretne veze, jadnica je morala ići i hodžama ...“.

Na pres konferenciji održanoj 24.02.2017. godine glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić je izjavila: "Opšte poznato je kad je otvorena istraga za krivično djelo ubistva. Apsolutno je tačno da sam primila 15.3.2016. godine gospodina Memića (i advokata Ifeta Ferageta, kao njegovog punomoćnika, op. I.F) i da sam gospodinu Memiću dana 06.05.2016. godine poslala pismo (da se radi o ubistvu, kao i što je dana 19.04.2016. godine također poslala pismo gospodinu Memiću da se radi o ubistvu, op. I.F.). Istraga za ubistvo je otvorena na osnovu dva dokaza koja su upućivala na tu sumnju. Zbog ta dva dokaza, istraga je otvorena za ubistvo. Ono što se dešavalo u toj istrazi i što je uočilo rezultiralo je time da smo išli krivim putem. Ja tvrdim da smo mi zalutali u tu kvalifikaciju i vratili se u onu s početka, u "saobraćajnu nesreću". Romi su bili u bjekstvu i mi smo ih tri mjeseca tražili. Depeša u Banjaluku je otišla u maju kada je krenula potraga za njima. Iz ovog Tužilaštva nisu nikada curile informacije".

Javnosti je već poznato da je dana 16.07.2018. godine Kantonalni sud u Sarajevu donio oslobađajuću presudu jer nije dokazano da se ovdje radi o saobraćajnoj nesreći obzirom da je vještak saobraćajne struke prof. dr. Mirsad Kulović u svom nalazu utvrdio da rezultati analize relevantnih faktora ne podržavaju tezu da se ovdje radi o saobraćajnoj nesreći, dok je vještak mašinske struke Jasmin Bijedić isključio mogućnost da su povrede glave kod Dženana Memića mogle nastati udarom glave u „A“ stub kombi vozila.

Dakle, ovo je jedinstven slučaj da optuženi za navodnu saobraćajnu nesreću budu oslobođeni zbog toga što Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da se saobraćajna nesreća uopšte desila. Naravno, ovo je prvostepena presuda ali ista u dovoljnoj mjeri baca sumnju na autentičnost dokaza Tužilaštva i otvara potrebu nove žurne i adekvatne istrage radi odgovora na pitanje ko je ubio Dženana Memića i ko je nakon toga sakrivao dokaze o njegovom ubistvu!

Patria: Posebna priča je manipulacija s dokazima. O tome smo čuli oprečne tvrdnje i onih koji su 8. februara 2016. godine vršili uviđaj. Neki dokazi, iako ključni za rasvjetljavanje istine nisu ni prezentirani Sudu. Isto tako, nalazi vještaka bili su oprečni, pa čak i lažirani što se pokazalo ponovljenim vještačenjima na zahtjev odbrane.

Feraget: Valja posebno napomenuti da su brojni dokazi uništeni ili su nestali (snimak sa hotela Kristal na Ilidži, majica Alise Mutap sa tragovima krvi, trag laka sa lica mjesta  itd.).  Neki od ključnih dokaza kao trag laka su nestali u FMUP-u! Umjesto provođenja adekvatne istrage protiv odgovornih lica glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzič je javnost dezavuisala izjavama o propustima policijskih službenika koji su istragu odveli u pogrešnom smjeru, o curenju informacija itd.

Frapantno je to da Tužilaštvo KS nikada nije saslušalo dr. Aliju Čelju koji je operisao Dženana Memića, i koji je 09.02.2016. godine rekao gospodinu Murizu Memiću da Dženanove povrede na glavi na odgovaraju saobraćajnoj nesreći!

Posebnu težinu ovom slučaju predstavljaju kontradiktorni nalazi vještaka neuropsihijatara o navodnoj amneziji Alise Mutap. Na pretresu održanom 07.02.2017. godine tim prof. dr. Abdulaha Kučukalića (dr. Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Elvedina Dervović) je naveo da je prema nalazu iz marta 2016. godine Alisa mogla imati samo fragmentarnu amneziju ali da se takva sjećanja brzo vraćaju, zbog čega je ona parcijalnu amneziju mogla koristiti samo kao psihološku odbranu ali da takva amnezija nije vjerodostojna.

Nakon toga Tužilaštvo KS je tražilo novo vještačenje i ugledni doktori specijalisti neurolozi dr. Kemal Dizdarević i dr. Sandra Vegar-Zubović su utvrdili da se na osnovu CT mozga ne postavlja dijagnoza potresa mozga jer je potres mozga klinička dijagnoza koju prati uredan CT nalaz, zbog čega su isključili postojanje potresa mozga i amnezije kod Alise Mutap. Međutim, nakon toga je došlo do promjene u ljekarskom timu KCUS-a i iz istog tima su isključeni dr. Kemal Dizdarević i dr. Sandra Vegar-Zubović. Nakon toga, na glavnom pretresu 07.02.2017. godine, novoformirani tim u sastavu neurolog Jasminka Đelilović, neurolog Alajbegović Azra i neurolog Savić Žarko je naveo da je nalazom iz aprila 2016. godine utvrđeno da je Alisa imala teški potres mozga, a kao posljedicu toga amneziju. Ovdje se postavlja logično pitanje ako je Alisa Mutap imala amneziju kao posljedicu traume onda bi se ona morala sjećati svega što se desilo prije te traume, a ona se čak ni toga ne sjeća jer kaže da se ne sjeća da je vidjela svjetla automobila, niti da je čula zvuk motora itd.

Nakon toga na glavnom pretresu 23.03.2018. godine vještak Karan Željko je izjavio da u sudskom spisu ne postoje medicinski dokazi tj. neurološki nalazi da je Alisa Mutap imala potres mozga, te da niti CT mozga, niti ljekarski pregled ne potvrđuju tezu da je Alisa Mutap imala potres mozga.

Zbog svega ovoga u novoj istrazi će morati biti utvrđeno zbg čega je Tužilaštvo toliko insistiralo na tome da Alisa Mutap ima potres mozga i amneziju!

Na glavnom pretresu 24.10.2016. godine Alisa Mutap je izjavila: „Našli smo se tačno u devet sati kod MUP-a na Ilidži ... pogledala sam na sat i bilo je tačno devet sati ... otišli smo do Vidikovca ...  Parkirali smo se kod Casa Grandea, noć je bila mirna. Krenuli smo polako prema Velikoj aleji,  ja sam šetala sa svoje desne strane on je išao uz mene dodirivali smo se ramenima... U jednom trenutku sam ga željela pitati i on je u tom trenutku trznuo glavom prema meni i od tada se ništa ne sjećam. Nikog nisam čula, bio je mir i tišina. Učinilo mi se da je to bilo kao da je on vidio nešto iza nas i ja sam tada izgubila svijest".

Međutim, snimak sa džamije u Lužanima, koji dokaz odbrane je sud odbio da izvede, potvrđuje da je Alisa Mutap lagala pred sudom, obzirom da se na istom snimku u 21,28 sati vidi BMW kojim je upravljao Dženan Memić i koji se tada već približavao Velikoj aleji!

Patria: Šta ovaj slučaj, gledajući s pravne strane, znači za državu BiH?

Feraget: Ovaj slučaj, isto kao i slučaj Davida Dragičevića u Banja Luci, je nanio ogromnu štetu interesima BiH jer predstavlja potvrdu da u BiH ne postoji vladavina prava kao neophodan uvjet za postojanje demokratije. Zbog ova dva slučaja održan je veliki broj protesta nezdovoljnih građana kako u BiH tako i u inostranstvu, a o svemu tome su pisali i strani mediji.

#Intervju