Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2014 16:04:02

Pismo iz Topčić Polja: Predstavnici MZ uveliko mute i rade prevare sa humanitarnom pomoći

Mulj nakon poplava, prizmelje kuće potpuno uništeno

Evidentno je da pomoć poplavljenim područjima ide presporo, a da u ovom momentu mnogi žele „loviti u motnom“, što dokazuje i pismo jednog stanovnika Topčić Polja koje je objavljeno na jednom blogu, prenosi novinska agencija Patria.

- Ja sam rođen u Topčić Polju i imam tamo kuću koja je bila poplavljena u nedavnim nepogodama. Ne živimo tamo, ali smo prošle godine kuću potpuno uredili, uradili fasadu, podove,stolariju i sve ostalo. Sada je to uglavnom sve uništeno nakon poplave, fasada je uništena, prostorije u prizemlju koje je bilo namješteno su poplavljene i unutra je bilo otprilike jedan metar mulja. Morali smo da dignemo podove,vrata ne možemo da zatvorimo, zidove smo orunili i ostavili tako da se suše.Tako sve i sad stoji jer čekamo da se sve osuši. 

Međutim, nije to toliko ni bolno koliko činjenica da mi ne možemo da ostvarimo ni od koga pomoć niti u materijalu niti u bilo čemu drugom, apsolutno ništa, baš ništa. Kad pitamo predstavnike mjesne zajednice zašto smo mi izostavljeni oni kažu da nemaju veze s tim te da sve općina određuje. Kad pitamo u općini oni kažu da to djele humanitarne organizacije u saradnji sa mjesnom zajednicom. Jednostavno smatramo da su u pitanju neke mućke i obzirom da se i drugi mještani žale na neravnopravnu raspodjelu humanitarne pomoći mislim da predstavnici mjesne zajednice uveliko mute i rade prevare sa pomoći. 

Ponekad u selu čujem da mi nedaju, jer mi brat radi u Americi što je istina, ali ja od toga nemam nikakve koristi što on tamo radi, ja živim od skromne penzije i to su svi moji prihodi – stoji u pismu.

S druge strane čelnici Mjesne zajednice i Općine i dalje ostaju pri svojim stavovima da se pomoć ravomjerno dijeli i u skladu s kriterijima.

Osoba koja je poslala pismo objavila je fotografije uništene kuće te nije teško zaključiti o kakvom stepenu uništenja se radi.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android