Članak

U Zemaljskom muzeju otvaranje izložbe Sjećanja u kamenu

Tematski fokus predstavljaju groblja iz osmanskog perioda pogrebne kulture koja se ogleda u arhitekturi, ikonografiji i epigrafici.

SARAJEVO, (Patria) - U Zemaljskom muzeju u Sarajevu večeras u 19.30 sati bit će otvorena izložba “Sjećanja u kamenu”, multimedijalni i multidisciplinarni projekat koji okuplja međunarodni tim istraživača i umjetnika bh. porijekla.

Tematski fokus predstavljaju groblja iz osmanskog perioda pogrebne kulture koja se ogleda u arhitekturi, ikonografiji i epigrafici.

Iako se smatraju prostorima smrti, kamena groblja su i prostori na kojima se ispisuju novi narativi života i međuljudskih odnosa u pluralističkoj BiH.

Ono što je zapisano u kamenu, urezano je i u sjećanju, a izložba “Sjećanja u kamenu” na najbolji mogući način pokazuje svu raskoš i ljepotu našeg bogatog historijskog naslijeđa.

Autori izložbe su renomirani naučnici, historičari i umjetnici predvođeni Amilom Buturović (York University, Toronto, Canada), historičarkom kulture i religije čiji istraživački rad obrađuje groblja iz ranog Osmanskog perioda, te analizira promjene u eshatološkom senzibilitetu i kulturi smrti nastalim prilikom osmanizacije i  islamizacije na ovim prostorima.

U postavci izložbe je učestvovala i Azra Akšamija (MIT Cambridge USA), historičar arhitekture i konceptualni umjetnik. Njen prilog se sastoji od interaktivnog ćilima tkanog nakon rata od žena izbjeglica, koji svjedoči o stradanjima i gubicima kroz motive rata, ali i održavaju tradiciju tipičnih bosanskih motiva.

Velibor Božović (Concordia University, Montreal, Canada) je vizuelni umjetnik čiji su radovi u ovom projektu istovremeno dokumentarni i interpretativni putopis kroz bosanskohercegovačka groblja u njihovom naturalizovanom stanju. U svojim radovima, Velibor ispituje uticaj fotografije na sjećanje u prostoru gdje se isprepliću historijski, fiktivni i lični narativi.

Adis E Fejzić (Brisbane, Australia) je međunarodno priznati vajar koji omogućuje stećku da nađe novo mjesto u savremenoj bosanskoj i svjetskoj kulturi. On je svojim reljefima i skulpturom obogatio tematiku sjećanja na kamen iz perspektive savremene umjetnosti.

Izložba “Sjećanja u kamenu” je rezultat saradnje između Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Zemaljskog muzeja.

#Lifemagazin