Objavljeno u kategoriji BiH na 11.03.2014 00:00:00

Vijeće ministara naložilo Nezavisnom odboru da ispita kandidate

Sjednica VM BiH: Odluke o policijskim čelnicima

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH raspravljalo se o aktuelnoj situaciji u policijskim agencijama a u kojima je istekao mandat rukovodećim ljudima. Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH kazao je da je na sjednici zaključeno da oni kao Ministarstvo upute zahtjev Nezavisnom odboru koje sada radi u tehničkom manadatu da počnu sa intervjuima s kandidatima koji su se prijavili za šest upražnjenih funkcija.

- Znamo da je i Predstavnički dom PS BiH izabrao novi Nezavisni odbor, ali iz poznatih razloga nije potvrđen na Domu naroda. Stoga ćemo naložiti sadašnjem sazivu da krene obavljati intervjue - kazao je Radončić.

Podsjećamo, upražnjene su pozicije direktora Granične policije BiH i njegovog zamjenika, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i dva njegova zamjenika, te jednog zamjenika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Na istoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost pao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti, svoj stav o tome dao je i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji je kazao da u ovom trenutku možemo očekivati reakcije Moneyvala.

- Poslanici iz RS neosnovano su kazali da Ministarstvo sigurnosti koje je predlagač ovog zakona želi oteti nešto iz njihove nadležnosti. Sada čekam reakciju da nas stave na jednu od nepovoljnih lista za BiH - naveo je Radončić. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android