Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2014 13:44:37

Pčelari u BiH uskoro će moći svoje zanimanje upisati i u radnu knjižicu

Radivojac: prva škola za pčelare u BiH koja će biti priznata i od ministarstva za obrazovanje

Pčelari u Bosni i Hercegovini uskoro će zanimanje „pčelar“ moći upisati i u radnju knjižicu, onako kako to rade i pčelari u mnogim evropskim i zemljama svijeta, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Poljoprivredno-prehrambena škola iz Prijedora i prijedorsko udruženja pčelara „Prva pčela“ potpisali su ugovor o jednogodišnjoj edukaciji novih i doedukaciji starih pčelara, koji će ovo zanimanje moći navesti i u radnu knjižicu.

Škola je osmišljena prema najmodernijim evropskim programima, polaznici će teoretski dio nastave slušati u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, a praktični dio će imati na nekom od pčelinjaka prijedorskih pčelara.

Konkurs za prve polaznike trebao bi biti raspisan već narednog mjeseca, piše Patria

Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara iz Prijedora objašnjava kako evropske zemlje, poput Slovenije, traže da su njihovi pčelari edukovani za posao kojim se bave. Zbog toga se i BiH mora pripremiti na te standarde, koji će se u našoj zemlji jednog dana morati početi poštivati.

- Ljudima ćemo ponuditi da kroz našu školu izvrše prekvalifikaciju svog zanimanja i postanu uspješni pčelari – objašnjava Radivojac.

- One koji su bez zaposlenja, koji nemaju neki znat od kojeg mogu solidno živjeti, moći ćemo osposobiti da postanu pčelari i na taj način sebi osiguraju egzistenciju. Naravno, pčelari koji se već bave ovim zanimanjem također će moći proći kroz program edukacije, dobiti savremena znanja, i postati uspješniji u ovom poslu.

Bosna i Hercegovina ima velike potencijele iz oblasti pčelarstva, koji mogu otvoriti hiljade novih radnih mjesta, a zbog kvalitete pčelinjih proizvoda, Evropska unija Bosni i Hercegovini je, prije nekoliko mjeseci, dozvolila i izvoz meda u zemlje članice EU, dok to nije slučaj sa većinom ostalih proizvoda životinjskog porijekla.

Prema procjenama stručnjaka, od 50 pčelinjih košnica jedna četveročlana porodica u BiH sebi može obezbjediti pristojna mjesečna primanja.

Unatoč ovim pokazateljima, Bosna i Hercegovina koristi tek jedan manji dio pčelarskih potencijala zemlje, piše NAP.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android