Članak

Nikšić: Izetbegovićeve i Zvizdićeve obmane oko Pelješkog mosta rezultirale novim porazom BiH

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentarisao je danas početak izgradnje Pelješkog mosta.

(Patria) - Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentarisao je danas početak izgradnje Pelješkog mosta. Nikšić je izjavio da je početak gradnje Pelješkog mosta "jasan i javan čin Republike Hrvatske koja sistemski nastavlja relativizirati i ugrožavati subjektivitet, interese i prava države Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima."

"Napominjem da je Evropska povjerenica za prevoz Violeta Bulc u Sarajevu, prije tačno mjesec dana, javno pozvala predstavnike domaćih institucija da upute dopis službenom Briselu, ukoliko imaju dodatne primjedbe na gradnju Pelješkog mosta i da iste obrazlože. Naglasila je da je Evropska unija svoj stav o nepostojanju prepreka za gradnju mosta zasnovala isključivo na dokumentaciji pristigloj iz Republike Hrvatske.

Ovim putem javno postavljam pitanje članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da odgovore jesu li uputili takav dopis u ovom vremenu od posljednjih mjesec dana? Ako nisu, tražim da svaki od njih odgovori zašto to nije učinjeno? Ako se i nije mogao postići konsenzus u Predsjedništvu BiH, onda neka oni koji se predstavljaju zaštitnicima interesa države odgovore zašto se, osim periodičnih medijskih istupa, individualno u svojstvu članova Predsjedništva BiH ili predsjedavajućeg Vijeća ministara, nisu konkretnije založili za zaštitu interesa države Bosne i Hercegovine sistematičnim elaboriranjem i argumentiranjem stava o nepostojanju pravnih preduslova za gradnju mosta? Jesu li poduzeli ikakve mjere organizovanja pravne zaštite i argumentiranja pozicije Bosne i Hercegovine angažovanjem relevantnih domaćih i međunarodnih stručnjaka na spomenutom polju? Ako nisu, neka kažu zašto to nisu učinili i zaštitili prava, ne samo sadašnje generacije, nego i svih budućih generacija građana Bosne i Hercegovine?”, rekao je Nikšić. 

Nikšić je zaključio da početak gradnje Pelješkog mosta "predstavlja poraz, kako za indolentnu domaću vlast predvođenu SDA-om, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, kojim će biti zapriječeno temeljno pravo izlaska na otvoreno more u skladu sa Konvencijom o pravu pristupa otvorenom moru (UNCLOS).

“Od ovakve vlasti u Republici Hrvatskoj ništa drugo, osim podrivanja međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine nismo ni mogli očekivati. Međutim, zato su Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara i rukovodstva oba doma Parlamenta BiH, ili barem pojedinci koji se nalaze u ovim tijelima, mogli i morali institucionalno učiniti mnogo više od tek periodičnog dopisivanja i medijskog oglašavanja na ovu temu.

Iako su nas sve Zvizdić i Izetbegović mjesecima uvjeravali da je dokumentacija koju imaju i argumentacija na strani BiH, te da do gradnje neće doći, i ove njihove obmane su rezultirale još jednim porazom i sramotom Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj i sa revizijom presude za genocid protiv Srbije", naveo je Nikšić u svojoj izjavi.

#BiH