Članak

Prvi put uživo iz BiH na najprestižnijem festivalu o ajkulama na National Geographic WILD kanalu

U trajanje od gotovo 15 minuta, kroz interakciju sa više od 150.000 gledalaca iz čitavog svijeta, prikazali smo trenutne studije o morksim pisima koje se rade u okviru Veterinarskog fakulteta u Saraje

(Patria) - Kao vrhunac ovogodišnjeg festivala o ajkulama 'SharkFest', koji se u trajanju od dvije sedmice emitovao na National Geographic WILD kanalu, 'Shark Tales' tim javio se uživo sa sarajevskog Veterinarskog fakuleta u ime Sharklab ADRIA organizacije, i tako postao prvi tim iz ovog dijela evrope koji se uživo javi u program svjetski popularnog National Geographic WILD kanala.

'Shark Tales' tim je predvođen istraživačima Nacionalne Geografije Andrejem Gajićem i Adlom Kahrić, oboje iz Bosne i Hercegovine.

„U trajanje od gotovo 15 minuta, kroz interakciju sa više od 150.000 gledalaca iz čitavog svijeta, prikazali smo trenutne studije o morksim pisima koje se rade u okviru Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, koji su jedna od mnogobrojnih partnerskih institucija našeg tima“, kaže za agenciju Patria istraživač Andrej Gajić, vrlo zadovoljan ovim uspjehom.

Javljanje iz BiH na National Geographic WILD kanalu započeto je CT snimanjem jedne od najrjeđih dubokomorskih ajkula Jadrana, morskim prascem – Oxynotus centrina (L.) – na čijem istraživanju ovi mladi naučnici rade zajedno sa kolegama iz Instituta za biologiju mora u Kotoru. Gajić ističe da su snimali takozvani 'glaveni region' ajkule, s ciljem upoznavanja funkcionalne anatomije srednjeg uha kod te vrste morske ajkule, što do sada nije rađeno u svijetu. „Pružili smo uvid i u trenutne patološke studije, sa ostvtrom na najčešća oboljenja i pregled odabranih patohistoloških i imunohistohemijskih preparata“, obašnjava Gajić, autor i knjige „Zubi i ralje ajkula Jadranskog mora“, koju je ilustrovao jedan od najpoznatijih svjetskih ilustratora živog svijeta Marc Dando iz Engleske.

„Kompletan tim bio je iznimno uzbuđen oko snimanja obzirom da se radi o jednom od najpoznatijih festivala vezanih za morske pse u svijetu, te da je ovo prvi put da se neko uživo javi u program iz ovog dijela Evrope a i mnogo šire – što je hvala Bogu zasigurno najveće priznanje za sav naš dosadašnji rad“, kaže Gajić.

„Jedan od najinteresantnijh trenutaka bio je kada mi se kamera na telefonu prebacila na prednju, no vješto sam promijenio temu i govorio o patološkim istraživanjima dok sam usput tražio opciju da vrati zadnju kameru“, dodaje ovaj mladi naučnik.

Članovi 'Shark Tales' tima su Andrej Gajić, rukovodilac i Adla Kahrić, Co-Principle Investigator (oboje istraživači National Geographic Society), te istraživači Kenan Baltić, Ermina Memišević i Dalila Delić.

„Žao nam je što kolege Suvad Lelo i Hajrudin Beširović nisu bili u prilici da prisustvuju ovom snimanju, a također su neizostavan dio našeg tima“, ističe Gajić.

#Lifemagazin