Objavljeno u kategoriji BiH na 11.10.2014 10:22:41

U Trnovu prava olimpijada: Učenici sa i bez poteškoća u razvoju pokazali da zajedno mogu pobijediti

Djeca sa i bez poteškoća u razvoju u zajedničkoj borbi za cilj

Učenici iz Osnovne škole „Trnovo“ iz Trnova zahvaljujući podršci Udruženja INFOHOUSE i UNICEFA organizirali su jučer jednodnevno druženje pod nazivom „Igre bez granica“ za 70 učenika sa i bez poteškoća u razvoju, saopćeno je iz Udruženje INFOHOUSE, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Učenici iz Osnovne škole u Trnovu htjeli su ovim projektom utjecati na podizanje svijesti o socijalnoj inkluziji vršnjaka, razvoju tolerancije i međuučeničke saradnje.

- Ovom aktivnošću učenici su željeli pokazati da zajedničkim djelovanjem mogu doprinijeti i pomoći zbližavanju djece sa i bez poteškoća u razvoju, te smanjiti predrasude i sumnje – stoji u saopćenju Udruženja INFOHOUSE.

Djeca su se takmičila u više takmičarskih disciplina, a sve pod nazivom „Igre bez granica i predrasuda“.

Okupljeni u tri takmičarske ekipe, mješovitog sastava, učenici su se nadmetali u disciplinama: skakanje u vreći, povlačenje konopca, nošenje jaja u kašikama, trčanje u paru sa zavezanim nogama, jabuka i td.

Mali i veliki ljudi su naučili su da su pobjednici svi koji žele da budu pravi drugovi. Kroz igru učenici su naučili da poštuju pravila i različitosti. I takmičari i publika su navijali su samo za prave vrijednosti. Učenici su naučili da su pobjednici svi koji žele da budu pravi drugovi i da kad granice ne postoje, igraju se mnogo bolje.

Na kraju manifestacije svi takmičari su dobili diplome.

Projekta OŠ „Trnovo“ realizuje se u okviru projekta Udruženja INFOHOUSE pod nazivom “Shvatite nas ozbiljno – Djeca poručuju odraslima” koji je dio kampanje Govorimo o mogućnostima, pridružite nam se, a provodi je provodi UNICEF u partnerstvu sa USAID i EUD u BIH, te lokalnim partnerima od ljeta 2013.

Kampanje je ujedno i dio projekta Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS), koji Evropska unija finansira od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura, sa ciljem da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U realizaciji projekta učestvuju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva, prenosi NAP.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android