Članak

Lejla Tanović: Nastup na Olimpijskim igrama moj je životni san

Brdski biciklizam je zaista prelijep sport zbog prirode u kojoj se boravi svakodnevno ali zbog iskustava koje se ne mogu doživjeti u bilo kojem drugom sportu.

Razgovarao: Haris Ljevo

Najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine Lejla Tanović osvojila je nedavno treću uzastopnu titulu prvakinje Balkana.

U intervjuu za Novinsku agenciju Patria Lejla Tanović govori o biciklizmu u BiH, uslovima za bavljenje ovim sportom, pripremama za buduća takmičenja, Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju…

NAP: Prije nekoliko dana osvojili ste treću uzastopnu titulu prvaka Balkana i to nakon jedne nezgodne povrede. Kakav je osjećaj biti prvi na Balkanu? 

Tanović: Osjećaj je zaista poseban. Bila je to moja treća uzastopna titula Balkanske prvakinje i svaki put sam se osjećala nevjerovatno kada sam oblačila dres Balkanske biciklističke unije, odnosno dres balkanske prvakinje. Ova titula je za mene posebna i jer mi je povreda koju sam dobila deset dana prije takmičenja zaista otežala pripreme za Balkansko prvenstvo i Svjetski kup u Italiji. Ipak odlučili smo da ne rizikujemo nastupom na Svjetskom kupu te da se u potpunosti posvetimo Balkanskom prvenstvu i nadolazećem Svjetskom univerzitetskom takmičenju.

NAP: Prva ste biciklistkinja iz BiH koja je potpisala profesionalni ugovor u ovom sportu. Može li se u BiH živjeti normalno bavljenjem ovim sportom?

Tanović: Nažalost ne može, i mislim da su rijetki sportovi od kojih se može živjeti u Bosni i Hercegovini. Profesionalni ugovor za bicikliste zaista znači mnogo, a najviše zbog bicikla i opreme za biciklo koja se često mijenja i pored odlaska na takmičenja zaista zahtjeva mnogo novca. Ipak ja se bavim ovim sportom iz velike ljubavi koju imam prema brdskom biciklizmu i radi podrške koju imam od mog trenera i porodice.

NAP: Kakvi su generalno uslovi u BiH za bavljenje biciklizmom. Postoje li zadovoljavajući uslovi poput staza za treniranje i takmičenje?

Tanović: Uslovi za bavljenje brdskim biciklizmom u Bosni i Hercegovini su idealni jer su sve planine blizu i svaka planina ima različite terene koji su pogodni za trening. Zapravo ja imam sve uslove za bavljenje ovim sportom u Bosni i Hercegovini. Interesantno je što su idealni uslovi i zimi, kada treniram u Hercegovni i mogu da vozim bicikl tokom čitave godine, a što je u Evropi zaista rijetkost.

NAP: Deset puta ste osvojili naslov prvaka države. U sportu u takvim situacijama dolazi do zasićenja, ali kod vas ne. Otkud vam motiv da i svake godine ponovo osvajate isti trofej? 

Tanović: Najviše volim da nastupam na utrkama u državi jer zaista imamo odličnu atmosferu na utrkama i također najveći broj mojih navijača koji me uvijek bodre. To je zasigurno jedan od razloga zašto uvijek dam svoj maksimum i hvala im na tom podstreku. Titula državnog prvaka je možda za mene i najvrijednija jer je teško osvojiti i u svijetu biciklizma zaista predstavlja veliko dostignuće. Nešto što me također uvijek motivira za trening jeste veliki napredak koji ostvarujem iz godine u godinu i to mi pokazuje da ćemo sigurno svake godine i imati sve bolje rezultate.

NAP: Među najzaslužnijim za vaše sjajne rezultate je trener Amar Njemčević, jedan od najboljih kondicionih trenera u našoj zemlji. Kako je raditi s njim? 

Tanović: Amar je jedan od rijetkih trenera u svijetu sa UCI licencom za MTB biciklizam i kada je trening u pitanju izuzetno je temeljit i precizan. Nešto što je sigurno najviše doprinijelo mom uspjehu je to što Amar prisustvuje svakom mom treningu, a ujedno i vodi moj plan ishrane. Njegovo iskustvo u sportu pomoglo mi je da riješim mentalne barijere koje sam imala na početku karijere, tako da je sada jedna od mojih jačih strana kao sportiste mentalna snaga.

NAP: U svijetu biciklizma poznati ste pod nadimkom Bosanski cvijet. Otkud taj nadimak? 

Tanović: Mislim da se pojavio nekoliko puta u medijskim člancima, ali tačno odakle je potekao nisam sigurna. 

NAP: Sljedećeg mjeseca vas očekuje Svjetsko univerzitetsko prvenstvo. Kakav rezultat očekujete? 

Tanović: Jako sam sretna što ću ove godine nastupiti na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Portugalu kao predstavnica Univerziteta u Sarajevu. Svakako da ću dati svoj maksimum na utrci i ciljati što bolji plasman. Za sada imamo veoma malo informacija o profilu staze tako da ne znamo šta nas tačno očekuje. Imat ćemo tri dana oficijelnih treninga i sigurna sam da ćemo trener i ja napraviti najbolju moguću pripremu. 

NAP: Kao glavni cilj u narednom periodu postavili ste ispunjenje norme za nastup na Olimpijski igrama u Tokiju 2020. godine. Koji vam je rezultat potreban za normu i možemo li očekivati ispunjenje? 

Tanović: Normu za Olimpijske igre ispunjavaju tri biciklistkinje iz jedne države prikupljajući UCI bodove. Sa prikupljenim UCI bodovima država se plasira na listi nacija i tim plasmanom se ostvaruje norma za odlazak jedne biciklistkinje iz države na Olimpijske igre.

Nažalost ovo daje enormnu prednost bogatim državama koje mogu finansirati odlazak većeg broja biciklistkinja na izuzetno velik broj utrka i samim tim prikupiti potrebne bodove. Najveći dio bodova za ostvarenje norme moram prikupiti sama međutim dat ćemo sve od sebe da ispunim normu i sa napretkom koji ostvarujem svake godine veliki sam optimista.

NAP: Mogu li vaši sjajni rezultati potaknuti djevojke u BiH da se počnu baviti biciklizmom? 

Tanović: Iskreno se nadam da mogu i veoma me raduje što u posljednje vrijeme susrećem mnogo više djevojaka koje nastupaju na takmičenjima. Brdski biciklizam je zaista prelijep sport zbog prirode u kojoj se boravi svakodnevno ali zbog iskustava koje se ne mogu doživjeti u bilo kojem drugom sportu.

Imam veoma često priliku takmičiti se na etapnim utrkama od tri ili četri dana u raznim državama i to nam daje priliku da upoznamo državu, ljude i običaje na jedinstven način. Mislim da takve stvari mogu izgraditi karakter i svakako da bavljenje sportom općenito donosi nezamjenjiva iskustva.

#Intervju