Objavljeno u kategoriji BiH na 18.07.2018 16:03:54

Porodice očekuju najmanje 15 godina zatvora za Sefića

Foto Patria Arhiv

Piše: Amra Varatanović

Sudski postupak protiv Sanjina Sefića, optužen da je 10. oktobra 2016. godine automobilom udario i usmrtio dvije studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, 22. avgusta bit će okončan iznošenjem materijalnih dokaza odbrane i završnih riječi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Završne riječi prvo će iznijeti Tužilaštvo Kanona Sarajevo, zatim Adela Duraković, advokatica oštećenih porodica Agić i Malkoč, očevi žrtava Amir Agić i Enes Malkoč, te advokati odbrane Sefića i još četvero optuženih za pomaganje Sefiću nakon krivičnog djela i bijega iz BiH. Osim Sefića, sudi se i Sari Sefić, Dini Aliću, Amaru Salihoviću i Saudu Nišiću.

Suđenje Sefiću i drugima počelo je u martu 2017. godine, a u nekoliko navrata ročišta nisu održana zbog nedolaska advokata ili zdravstvenih poteškoća optuženih. Porodice žrtava su na taj način dodatno ponižavane. Za odgodu bi saznavali tek kada bi suđenje trebalo početi. U julu 2017. godine suđenje počinje iznova jer je prošlo više od 30 dana od posljednjeg glavnog pretresa.

Svaki dolazak porodica iz Bugojna i Bosanske Krupe i prisustvovanje suđenjima otvaralo je rane zbog preranog gubitka kćerki. Porodice su opravdano iskazivale revolt zbog odgađanja ročišta navodeći da se postupak namjerno odugovlači.

Posljednje ročište koje je trebalo biti održano 13. jula ove godine odgođeno je zbog nedolaska jednog od optuženih. Predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović donio je odluku da 22. avgusta budu izneseni preostali materijalni dokazi i završne riječi.

Iako se pojavila informacija da neki od advokata neće biti u BiH, kao i da je riječ o drugom danu Bajrama, Sefićev advokat Kerim Čelik je za agenciju Patria kazao da će on biti spreman, a da kolege mogu poslati i svoju zamjenu.

Uoči posljednjeg ročišta razgovarali smo sa Amirom Agićem, ocem nastradale Selme Agić.

Potvrdio je da će 22. avgusta biti održano ročište kada će se i on obratiti Sudskom vijeću. Na pitanje kakvu presudu očekuje, Agić odgovara: 20 godina.

- Ako bude imalo pravde i pravne države on (Sefić op.a.) neće dobiti manje od 15 godina. Nije im pomogao kad ih je udario već je pobjegao. I s lica mjesta i iz države – kaže Agić.

Agić navodi da su suđenja bila bolna za članove porodica. Svjesni su da nikakva presuda ne može vratiti Selmu i Editu, ali očekuje makar da počinilac bude kažnjen. Agić je tokom ove skoro dvije godine pružao i podršku porodici ubijenog mladića Dženana Memića u čijem je slučaju Sud donio oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću. Porodica je od samog početka tvrdila da je Dženan ubijen te da nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Tvrdili su da je sve farsa Tužilaštva KS, a jedan od zahtjeva je krivično procesuiranje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić. Ovo je bio jedini slučaj gdje su porodica žrtve i Tužilaštvo KS bili na suprotnim stranama.

U slučaju Sefić i drugi, Tužilaštvo KS je sarađivalo sa porodicama Agić i Malkoč. Optužnicu je zastupala tužiteljica Advija Hajdo Balta, dok je samo nekoliko puta bila njena zamjena.

Podsjećamo, ovaj slučaj je izazvao veliko uznemirenje javnosti s obzirom da je istu noć Sefić nakon bijega s lica mjesta napustio i BiH u čemu su mu pomogli sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić. Sefić je uhapšen u Novom Sadu 11. oktobra 2016. godine gdje je bio u ekstradicijskom pritvoru do 9. januara 2017. godine kada je predat bh. pravosuđu.