Objavljeno u kategoriji Intervju na 10.10.2014 10:31:21

Da se ja pitam vi biste vidjeli obnovljene kuće, ali načelnici malo zatežu ručne zbog izbora

Jaganjac: Prihvatio posao iz patriotskih razloga

​Sve glasnije se govori kako obnova nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu idu presporo te da većina unesrećenih građana prije zime neće imati krov nad glavom, piše novinska agencija Patria.

Jasmin Jaganjac, direktor Fonda za poplavaljena područja u Federaciji BiH u intervjuu za NAP otkrio je zašto obnova traje sporo i na koji način funkcionira Fond.

PATRIA: Zašto obnova traje sporo, ko je kriv i šta se može uraditi da se ubrza sam proces?

JAGANJAC: Ljudi trebaju znati istinu. U najmanju ruku ja nisam pozvan da branim nekog je li sve treba da traje tako dugo. Do poplava uopće nije trebalo doći. Da je svako radio svoj posao uzročno-posljednično bili bi nasipi kako treba, bila bi protočna korita čista i vjerovatno se ne bi ovako sve desilo. To je posljedica, a šta je uzrok. Uzrok je nerad od mjesne zajednice do kantona, pa FBiH, pa na kraju i država.

Činjenica je da kada država daje pare, nju ne zanima zbog čega se nešto dešava, nego je zanimaju procedure zakonske i druge. I u zatvor neću otići što sam lopov, što sam nešto uezo, nego što sam pogriješio u procedurama.

PATRIA: Ko upravlja Federalnim Fondom i da li članovi Upravnog odbora imaju naknade?

JAGANJAC: Federalnim fondom upravlja Upravni odbor, 11 ljudi. Direktor je ovlašteni zastupnik koji sporovodi odluke Upravnog odbora. Direktor nije taj koji određuje prioritete, nego taj koji sprovodi odluke koje su donesene od strane UO. Oni nemaju nikakve naknade i nisu precizirane zakonom, oni po svom difoltu rade taj posao i po opisu posla su unutra.

PATRIA: Iz kojih sredstava vi primate plaću?

JAGANJAC: Vlada je donijela odluku i naredila da se otvori treći račun za poslovanje fonda, za režije fonda. I sa toga računa se isplaćuje plaća direktora i službenicima ako budu unutra. Posebno je otvoren taj račun i Vlada je iz svojih rezervi sa podračuna dala 100.000 KM za troškove do nove godine. Iz tih novaca do sada nije potoršene ništa ni za dnevnice ni za gorivo, čak nisam još ni notara platio. Čekao sam da premijer potpiše ugovor o radu sa mnom i to je uradio u petak. Auto sam podigao u srijedu.

Vozim bolje privatno auto, nego ovo sada. Dobio sam polovnog Passata, a ja vozim novog, kojeg imam i plaćam ga uredno na lizing.

PATRIA: Zašto se prihvatili mjesto direktora Fonda?

JAGANJAC: Premijer me zvao i pitao da li bih prihvatio ovo radno mjesto. Ja sam pristao i mene je imenovala Vlada FBiH na mjesto direktora Fonda. Ovu priču sam uzeo patriotski jer sam prepoznao da je ovo opasnije od samog rata. Želio sam da odgovorim ovom izazovu. Kada kažem izazovu ovo je slično onome što sam nekad radio. Ono što mi se sviđa kada sam proučio Federalni fond uzeo sam i proučio šta su uradile Srbija i Hrvatska i reko sam premijeru da ništa pametnije nije moglo da se uradi. Naravno, da ona ima svoje mehanizme koji se evo malo duže pale, ali dugoročno je ovo strašna priča zbog transparentnosti. Tačno će se znati šta je ušlo i šta je izašlo. Fond ima svoja dva računa devizni i KM-ovski i to samo na Union banci koja ne naplaćuje troškove vođenja računa.

PATRIA: Šepkulira se da je vaš CIPS u Zagrebu, da li je to tačno?

JAGANJAC: Moj stan je u Mostaru i ko god spekulira da sam u Zagrebu može doći na kafu. Ja sam bogat čovjek imam dva državljanstva, jer sam živio u Zagrebu i dobio sam stan. Moja surpuge živi i radi u Zagrebu u Gradskoj upravi. Prije sam često odlazio, ali sada u zadnjih mjesec samo sam za bajram bio tamo.

PATRIA: Insistirate na potpisivanju tripartitivnih ugovora, a mnogi predstavnici lokalnih vlasti to smatraju bespotrebnim administrativnim poslom?

JAGANJAC: Ne može se dijeliti novac, a da se ne zna gdje završava. Zbog toga se. tripartitivni ugovori prave. Novac je na računima općina od 15. spetembra i oni su mogli novac dijeliti. Ne može biti daj mi pare bez prava i obaveza, onda sam ja upotriejebio džokera i dao te ugovore svom advokatu i rekao da mi napravi tripartitivne ugovore. Hoću da se tačno znaju prava i obaveze Općine i Fonda, jer želim na kraju da se zna je li taj novac potrošen i kada pošaljemo komisiju želim vidjeti kuću i radove, a ne da mi pokazuje stračaru. U ugovore je ugrađena je i antikoruptivna klauzula.

PATRIA: Da li ste se susretali sa malverzacijama?

JAGANJAC: Imao sam slučajeva da načelnici tvrde da osobe nemaju lične karte. Ali, ja insistiram da se mora dati JMPG i CIPS, zašto bih ja nekom vjerovao ako nema lične karte. Mi smo to napravili i pustili svima i morao sam opet pisma pisati. Malo ima i zatezanja ručne između načelnika općina i krajnjih korisnika, a ja vjerujem da je to zbog izbora.

PATRIA: Kada ćemo vidjeti prve kuće?

JAGANJAC: Kada bih se ja pitao vi biste vidjeli prve kuće. Ja sam svoj dio uradio 15. septembra sam im supstio novac. Da sam ja načelnik općine ja bih već istog dana ostavio pravnu službu na poslu, kupio im sendvič i rekao da prave ugovore. Zvao ljude 16. da im dam novac.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android