Objavljeno u kategoriji BiH na 11.03.2014 00:00:00

Mekgafi: Izraditi pravno zasnovano rješenje za policijske čelnike

Granična policija nema legitimnog direktora: Na potezu Vijeće ministara

Portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika Unije, Endi Mekgafi (Andy McGuffie) izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da, u vezi sa istekom mandata čelnicima Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, EU „očekuje od bh. vlasti da izrade pravno zasnovano i efikasno rješenje za prijelazni period.

- Sve dok novi šefovi ne budu izabrani i imenovani, očekujemo da će biti izrađeno pravno zasnovano i efikasno rješenje za prelazni period, kako bi se osiguralo da policijska tijela mogu u potpunosti obavljati svoje dužnosti – kaže Mekgafi.

Iz bh. Ministarstva pravde jučer su tvrdili kako je i bez toga moguće da direktori Vinko Dumančić i Himzo Selimović vode agencije bez obzira na istek mandata 9. marta.

Međutim, Mekgafi ističe za NAP da se pozicije moraju popuniti što prije, te napominje da ovo pitanje čeka još od prošle godine.

- Ovo pitanje je na čekanju u Parlamentu BiH od jula 2013. godine, kada je istekao mandat članova Nezavisnog odbora. Od ključnog je značaja da vodeće pozicije u policijskim tijelima o kojima je riječ budu popunjene što je prije moguće – navodi on. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android