Objavljeno u kategoriji BiH na 11.07.2018 18:53:31

Tužilaštvo BiH će provjeriti Twitter izjave Vasića u kojima najavljuje novi genocid

Rajko Vasić Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine će provjeriti Twitter objave člana Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnjeg sekretara te stranke Rajka Vasića, u kojima je Bošnjacima zaprijetio novim genocidom.

Vasić je na Twitteru objavio poruku: "Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku."

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je nadležna sudska tijela na hitnu reakciju. OHR su pridružila i Ambasada SAD-u u Sarajevu.

"Konkretno, izjava koju je dao član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić o genocidu u Srebrenici – na dan ukopa žrtava genocida u Srebrenici i dan sjećanja – ide mnogo dalje od negiranja. Osim što je gnusna i uvredljiva, ona također prijeti nasiljem. I to ne bilo kakvih nasiljem. Ona prijeti genocidom. To je krivično djelo. Krivični zakon FBiH sadrži specifične krivične odredbe, a Krivični zakon FBiH se za takva djela primjenjuje bez obzira gdje su djela počinjena", naveli su iz OHR-a.

U Memorijalnom centru Potočari danas je obilježena 23. godišnjica od srebreničkog genocida, kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 35 identificiranih žrtava genocida. 

U Srebreničkom genocidu 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnikao odao je počast srebreničkim žrtvama.