Objavljeno u kategoriji Biznis na 11.03.2014 00:00:00

Milijarder iz Indonezije želi investirati u BiH!

Jedna od rijetkih slika Katuarija: Spreman ući u privatizaciju u BiH

Najveći proizvođač higijenskih proizvoda iz Indonezije zainteresiran je za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, objavila je Agencija za unapređenje stranih ulaganja u BiH (FIPA), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Riječ je o firmi "Sayap Mas Utama", koja djeluje pod brendom "Wings“ sa sjedištem u Džakarti u Indoneziji.

Kako saznaje NAP, vlasnik ove firme je indonežanski milijarder Eddy William Katuari, koji se nalazi na Forbsovoj listi najbogatijih Indonežana. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 1,5 milijardi dolara. Firmu je preuzeo 2004. godine od svog oca koji je bio suosnivač.  

Jedna je od najvećih kompanija iz tog sektora na aktivnom tržištu jugoistočne Azije, upošljava nekoliko hiljada radnika i djeluje već 60 godina. Započeli su prvo sa proizvodnjom sapuna i drugih proizvoda za higijenu, a svoj rad proširili su i na prehrambenu industriju.

Kako navode iz FIPA-e ova je firma iskazala interes za suradnju i eventualni otkup većinskog paketa dionica u kompanijama u Bosni i Hercegovini.

- Interes je iz oblasti hemijske proizvodnje (sapuni, sredstva za čišćenje i svi proizvodi za njegu), kao i za fabrike koje se bave proizvodnjom hrane. Oni navode da je moguća i kupovina većinskog udjela u eventualnom procesu privatizacije neke od državnih kompanija – navode iz FIPA-e.

Proizvodi ove firme su, ističu iz FIPA-e, u Indoneziji poznati po dobroj kvaliteti, internacionalno priznatoj sa veoma ekonomičnom cijenom. 

- Radi se o vrlo poznatom brendu sa velikim mogućnostima za širenje proizvodnje i investiranja. Pozivaju se sve kompanije iz Bosne i Hercegovine koje su zainteresirane za suradnju na ovom projektu - kažu iz FIPA-e.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android