Članak

Dodik pozvao da se Srbi iz Njemačke vrate u RS, ukoliko su na spisku osumnjičenih za zločine

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik povao je Srbe koji živi u Njemačkoj da se vrate u taj bh. entitet, ukoliko se nalaze na spisku osumnjičenih za ratne zločine u BiH, koji je Udru

BANJA LUKA, (Patria) - Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik povao je Srbe koji živi u Njemačkoj da se vrate u taj bh. entitet, ukoliko se nalaze na spisku osumnjičenih za ratne zločine u BiH, koji je Udruženje "Majke Srebrenice" predalo njemačkom tužiocu.

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić njemačkom tužiocu Klausu Zornu predala je spisak od 22.000 osobe koje dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Subašić je rekla da je tužioca Zorna  zamolila da provjeri sve one sa spiska, a koji se nalaze u Njemačkoj, te da za zločine ne odgovaraju u Bosni, već u Njemačkoj.

„Ovaj spisak od 22.000 osumnjičenih Vlada Republike Srpske je napravila 2005. godine", kazala je Subašić.

„Ono što oni treba da urade je da se što prije vrate kućama. Na taj način pravosuđe Njemačke ovdje neće moći ništa da učini po tom osnovu“, rekao je Dodik za TV Pink, prenosi agencija Patria.

#BiH