Objavljeno u kategoriji BiH na 11.07.2018 12:46:22

U Potočarima i Mitropolit Crnogorski Mihailo

Foto Patria

POTOČARI, (Patria) – Među brojnim delegacijama iz zemlje i svijeta koje se danas nalaze na komemoraciji srebreničkiom žrtvama u Potočarima je i mitropolit crnogorski Mihailo. 

On je Srebrenicu prvi put posjetio 2005. godine, čime je posao prvi pravoslavnim sveštenik koji je posjetio Srebrenicu nakon genocida.

„Govorio sam i govorim o zločinu nad nevinim ljudima u Srebrenici i šire. Kada sam saznao kakve su torture primjenjivane nad ovim nesrećnicima, pogotovo iz pisama srebreničkih majki, često puta se pitam da li su to radili ljudi ili zvijeri. Govoriti da nad srebreničkim mučenicima izvedena tortura nije genocid, mogu samo genocidni ljudi“, rekao je Mitropolit Crnogorski Mihailo u intervjuu agenciji Patria u oktobru 2017. godine.

U Memorijalnom centru Potočari danas se obilježavanj 23. godišnjica od srebreničkog genocida, kada će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 35 identificiranih žrtava genocida. 

U Srebreničkom genocidu 1995. godine ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih zvaničnikao odao je počast srebreničkim žrtvama.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android