Članak

OHR o tvrdnjama HNS-a: Entiteti imaju ovlaštenje da propisuju sastav svojih organa

"Umjesto što koriste ovo pitanje u predizbornoj kampanji, relevantne stranke trebaju stupiti u međusobni dijalog kako bi se došlo do sporazuma o izbornoj reformi“, rečeno je agenciji Patria iz OHR-a

SARAJEVO, (Patria) - "Umjesto što koriste ovo pitanje u predizbornoj kampanji, relevantne stranke trebaju stupiti u međusobni dijalog kako bi se došlo do sporazuma o izbornoj reformi“, rečeno je agenciji Patria iz OHR-a, nakon što su iz HDZ-a BiH optužili stanke sa sjedištem u Sarajevu da urušavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine donošenjem Zakona o izbornim jedinicama na nivou entiteta Federacija BiH.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u pismu koje potpisuje Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, pozvali su na realizaciju presude Ustavnog sudu BiH po apelaciji Bože Ljubića koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda FBiH. Zakon o izbornim jedinicama u FBiH, koji predlažu SDP, DF, SBB, SDA i Naša stanka iz HNS-a su nazvali udarom entiteta FBiH na državu Bosnu i Hercegovinu.

Iz HNS-a smatraju da se izbor delegata u Domu naroda FBiH može riješiti samo kroz izmjene Izbornog zakona BiH u Državnom parlamentu, a nikako ne u Parlamentu FBiH, jer to predstavlja, kako su naveli, udar entiteta na državu Bosnu i Hercegovinu.

„Iz pravnog ugla, entiteti imaju ovlaštenje da propisuju sastav svojih organa u skladu sa Ustavom BiH“, odgovorili su iz OHR-a, objašnjavajući dalje da se „to radi putem Ustava FBiH koji propisuje sastav Doma naroda i nalaže opće principe za izbor članova.“

„Izborni zakon, ili bilo koji drugi zakon koji regulira Dom naroda FBiH, treba biti u skladu sa Ustavom Federacije BiH“, istikli su iz OHR-a.

Govoreći o slučaju Ljubić, iz OHR ističu da se taj slučaj nije odnosio na odredbe Ustava FBiH koje su još uvijek na snazi.

„Međutim, također postoji i žalba upućena Ustavnom sudu protiv jedne od tih odredbi, te je s tim u vezi OHR uputio podnesak u svojstvu prijatelja suda. Podnesak je dostupan na našoj službenoj stranici", zaključuju iz OHR-a, piše agencija Patria.

OHR (Ured visokog predstavnika) je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje provođenja civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - Dejtonski sporazum. 

#BiH