Članak

Jeremy Hunt novi britanski ministar vanjskih poslova

Britanska premijerka Theresa May imenovala je u ponedjeljak navečer Jeremyja Hunta za novog ministra vanjskih poslova nakon iznenadne ostavke Borisa Johnsona na tu dužnost, objavio je Downing Street.

LONDON, (Patria) - Britanska premijerka Theresa May imenovala je u ponedjeljak navečer Jeremyja Hunta za novog ministra vanjskih poslova nakon iznenadne ostavke Borisa Johnsona na tu dužnost, objavio je Downing Street.

Johnson je dao otkaz na mjestu britanskog ministra vanjskih poslova usred sve veće političke krize oko Brexita, javio je BBC. Nekoliko sati prije Johnosna ostavku je dao i ministar za Brexit David Davis. Rekao je da ne želi biti "nevoljki učesnik" u planovima premijerke Therese May za napuštanje Evropske unije, čime je zadao snažan udarac premijerki koja nastoji prekinuti nesuglasice među svojim ministrima.

Ostavku su pozdravili zagovornici Brexita iz Konzervativne stranke koji smatraju da planovi May da zadrži što bliskije trgovinske veze s EU izdaju njihovu želju za potpunim prekidom s EU-om.

Ostavku je podnio i Steve Baker, Davisov zamjenik koji je mnogim zagovornicima Brexita pružao vjeru u proces, potvrdili su izvori iz vlade, a mediji su javili da je ostavku podnijela i zamjenica ministra Suelle Braverman.

Johnson je u ponedjeljak podnio ostavku i u pismu poručio da "san o brexitu umire", te da će Britanija završiti kao kolonija EU-a, dok je May u svojem pismu sad već bivšem šefu diplomacije kazala da je "pomalo iznenađena", nakon produktivnih razgovora o brexitu u petak.

#Svijet