Članak

Akcija spašavanja na Tajlandu: Izvlače se zarobljeni dječaci

Grupa dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u špilji su od 23. juna, kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje. Spasilački tim čini 18 ronilaca, od kojih j

TAJLAND, (Patria) - Danas je počela velika akcija spašavanja dječaka zarobljenih u špilji na Tajlandu gdje se nalaze od 23. juna. 

16:40 Prema pisanju svjetskih medija koji se pozivaju na zvanične vlasti Tajlanda spašena su četiri dječaka. U narednih deset sati akcija spašavanja je zaustavljena.

15:00

Prema informacijama tamošnjih vlasti, do sada su spašena dva, dok pojedini mediji prenose da su već spašena tri dječaka.

Treći dječak je, navode, spašen u 18.06 sati po lokalnom vremenu. Ukoliko je ova informacija tačna, preostaje još da se iz špilje izvuku još devet dječaka i njihov fudbalski trener.

Izgladnjelim i premorenim dječacima je pružena pomoć nakon izvlačenja te su odvezeni u lokalnu bolnicu.

Grupa dječaka u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener u špilji su od 23. juna, kad su snažne oborinske vode zatvorile put do izlaza iz špilje. Spasilački tim čini 90 ronilaca, od kojih je 50 stranaca, a 40 Tajlanđana. 

Svakog dječaka će na četiri kilometra dugom putu, ispunjenom vodom i uskim prolazima, do površine ispratiti po dva ronioca. Veći dio puta će moći prehodati jer su spasilačke ekipe uspjele ispumpati dio vode. Sudeći prema pisanju medija na Tajlandu, zatočeni dječaci će biti podijeljeni u četiri grupe. U prvoj grupi su četiri, a u preostale tri po tri dječaka.

#Svijet