Članak

Hrvatska nakon dvadeset godina ponovo u polufinalu Svjetskog prvenstva

Nakon regularnih 90 minuta bilo je 1:1, u produžecima po gol na obje strane, a u penal seriji uspješniji su bili Hrvati rezultatom 4:3.

SOČI, (Patria) - Reprezentacije Hrvatske nakon dvadeset godina ponovo je ostvarila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva. Hrvatska je u četvrtfinalu slavila pobjedu protiv Rusije.

Drama na Fišt stadionu u Sočiju nije izostala, 44.287 gledaoca moglo je uživati u posljednjem četvrtfinalnom okršaju Svjetskog prvenstva između Rusije i Hrvatske.

Nakon regularnih 90 minuta bilo je 1:1, u produžecima po gol na obje strane, a u penal seriji uspješniji su bili Hrvati rezultatom 4:3.

Prvih 25 minuta je proteklo u nešto boljoj igri Hrvatske koja je imala nekoliko poluprilika, ali Akinfeev nije bio previše zaposlen.

Nakon što su se oslobodili Rusi su i poveli, možda i gol prvenstva prekrasnim udarcem sa oko 25 metara u 31. minuti postigao je Cheryshev.

U tim momentima domaći su djelovali kao bolji tim, ali njihova radost ije dugo trajala jer je osam minuta kasnije Kramarić na asistenciju Mandžukića pogodio za 1:1.

Drugo poluvrijeme je donijelo potpunu incijativu Vatrenih koji su bez problema kontrolisali igru te držali posjed lopte. Veliku šansu za preokret u 60. minuti pogodio je Perišić.

Zborna komanda je u nastavku prvi put zaprijetilo tek u 72. minuti. Poslije lijepe akcije glavom je preko gola šutirao rezervista Erokhin.

I pored dominacije u drugih 45 minuta izabranici Zlatka Dalića nisu uspjeli postići pobjedonosni gol, u posljednjoj minuti su imalo ostali i bez golmana Subašića koji je stisnuo zube i odigrao dodatnih 30 minuta te upisao nekoliko odličnih odbrana.

Nakon Modrićevog ubačaja iz kornera gol za Vatrene u 101. minuti je postigao Vida i činilo se odveo svoju selekciju u polufinale.

Ipak, Rusi se nisu predavali te su krenuli po izjednačenje do kojeg su stigli u 115. minuti. Glavom je pogodio Fernandez poslije odličnog centaršuta rezerviste Đagoeva.

Putnika u polufinale su odlučili penali baš kao i susreti osmine finala ove dvije selekcije.

Počelo je odbranom Subašića, a vodstvo Vatrenim je donio Brozović. U drugoj seriji Đagoev zabija, a Akinfeev brani Kovačiću. Treća serija je donijela promašaj Fernandeza i dosta sretan gol Modrića. U četvrtoj seriji sigurni su bili Ignashevich i Vida.

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Engleske. Taj meč se igra u srijedu.

#Sport