Članak

SDP Rasima Ljajića primljen u Socijalističku internacionalu, SPS-u zbog Miloševića zatvorena vrata

Prijemu SPS-a u SI protive se već godinama i socijaldemokratske stranke iz regiona.

BEOGRAD, (Patria) - Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića ovih dana, uz podršku više od 130 partija iz devedeset zemalja, primljena je u Socijalističku internacionalu, najveću svetsku organizaciju radničkih, socijalističkih, socijaldemokratskih i drugih partija građanske ljevice.

Ono što je SDPS uspjelo za relativno kratak period, Socijalističkoj partiji Srbije ne polazi za rukom već posljednjih deset godina. Kao uslov socijalistima SI postavlja odricanje od bivšeg predsjednika SPS-a Slobodana Miloševića.

- Problem sa našim članstvom u SI je to što oni traže da se odreknemo nekadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića. Pitanje je ko ima pravo da se na bilo koga baca kamenjem. Mi nismo spremni da to uradimo i da pristanemo na tu ucjenu i da o historiji sada dajemo svoj sud. Socijalistička internacionala koja je poprilično privatizovana jednog dana će shvatiti da to nije dobro ni za njih. Na drugoj strani socijalisti na nedjeljnom nivou sarađuju sa partijama grupe progresivaca u Evropskom parlamentu i nadamo se da će se ta saradnja produbljivati - kazala je za list za Danas Nataša Gaćeša, predsjednica za međunarodnu saradnju i međunarodne odnose u SPS, uz napomenu da njena stranka čestita Ljajiću na prijemu u SI.

Prijemu SPS-a u SI protive se već godinama i socijaldemokratske stranke iz regiona.

Prije nekoliko godina zvaničnu regionalnu inicijativu protiv prijema SPS-a u SI pokrenuo je tadašnji lider SDP BiH Zlatko Lagumdžija koji je pozvao predsjednike SI i evropskih socijalista i sve „sestrinske“ partije da zajednički zaustave pokušaj rehabilitacije Miloševićevog SPS-a.

Potom je, kako su tvrdili socijalisti, njihov prijem u SI zaustavio i sam Boris Tadić koji, navodno, nije „mogao da im oprosti što su omogućili Vučićevim naprednjacima da uđu u vlast i izigrali dogovore sa demokratama“. Inače, Demokratska stranka u SI primljena je 2008. kada je na čelu DS bio Boris Tadić.

- Prijem SDPS U SI predstavlja jasnu potvrdu i priznanje za našu partiju da na pravi način zastupa socijaldemokratske ideje i principe. Naš prijem su pratile jednoglasne odluke predsjedništva, etičkog komiteta i na kraju plenuma SI. Za nas kao partiju je najznačajnije što će se naš glas čuti na međunarodnim forumima, ali i što ćemo za naše djelovanje i implementaciju naših ideja u Srbiji imati punu podršku najveće organizacije na svijetu. Prijem u SI smo shvatili, ne samo kao priznanje za dosadašnji rad već kao podsticaj za dalji i efikasniji rad i realizaciju pune integracije Srbije u EU - izjavio je za Danas Vladimir Marinković, član predsjedništva SDPS i dodao da je sama procedura prijema u SI trajala 18 meseci.

On napominje da je za SDPS bila ključna podrška predsjednika Internacionale, Jorgosa Papandreua i generalnog sekretara Louis Ayale koji su sve vrijeme podržavali aktivnosti SDPS.

Oni poštuju Rasima Ljajića, koji je svoju političku karijeru posvetio stvaranju ambijenta jednakosti, solidarnosti, socijalne pravde i dostojanstvenog rada u Srbiji.

Srbija je do pre par godina imala pet stranaka koje su ravnopravno učestvovale u međunarodnim partijskim organizacijama, ali je u međuvremenu G17 plus koji je bio član EPP nestao sa političke scene, a DSS je izbačena sa spiska članica EPP zbog antievropske politike, mada u ovoj stranci tvrde da su sami istupili iz EPP zbog stava ove organizacije oko stvaranja nezavisnog Kosova.

#Region