Članak

Sarajevo u naredna četiri dana domaćin vodećim domaćim i svjetskim književnicima

Bookstan je zamišljen kao platforma na kojoj se povezuje prostor između Istoka i Zapada, a u čijem je središtu čovjek i njegova priča. Tokom trećeg Bookstana, centralna tema bit će Granice i ograničen

SARAJEVO, (Patria) - Od 4. do 7. jula u Sarajevu će biti održano treće izdanje Internacionalnog festivala književnosti Bookstan u organizaciji sarajevske izdavačke kuće Buybook.

Bookstan je zamišljen kao platforma na kojoj se povezuje prostor između Istoka i Zapada, a u čijem je središtu čovjek i njegova priča. Tokom trećeg Bookstana, centralna tema bit će Granice i ograničenja (Borders and Boundaries).

- Krenuvši od No East No West okvira, kao ključnog festivalskog određenja kakvim ga je postavio prvi kurator i suosnivač Bookstana Aleksandar Hemon, nastojali smo kreirati prostor između istoka i zapada, svjesni da jedno bez drugoga ne može egzistirati, da granice mogu biti geografske, ali da one suštinske, među autorima i autorstvom, ne postoje.

Na tom tragu, tokom drugog festivalskog izdanja preispitivali smo fluidne identitete i specifične dinamike kreirane unutar stvaralačkih procesa koji podrazumijevaju poziciju izmještenosti autora koji su najčešće rođeni u jednoj zemlji, odrasli u drugoj, a svoj književni i lični put definisali u trećoj, van maternjeg jezika i zavičaja – ističu organizatori festivala.

Tokom trećeg izdanja Bookstana, centralna tema bit će Borders and Boundaries / Granice i ograničenja, a nju je definisao Geert Mak, ovogodišnji Bookstanov kurator. 

Geert Mak jedan je od najznačajnijih holandskih i evropskih novinara i pisaca. Iz njegovog bogatog angažmana treba posebno istaći nepristrano tumačenje evropske historije. Čitalačka publika najčešće ga prepoznaje po međunarodnom bestseleru u Evropi "Putovanje dvadesetim vijekom". Osim što je veliki poznavatelj evropskih prilika, Geert Mak je itekako upoznat sa bosanskohercegovačkim i regionalnim prilikama, čest je sarajevski gost i dugogodišnji Buybookov autor.

Uz učešće holandskih i belgijskih autora po njegovom izboru, koje predstavljaju Holandska i Flamanska fondacija za književnost i festivalskih gostiju i gošći iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, kroz individualna predstavljanja i zajedničke diskusije, razgovarat će se o ulozi granica i ograničenja u kulturi, književnosti i politici. Jedno od ključnih pitanja tokom Bookstana bit će pitanje uslovljenosti ličnog identiteta kolektivnom prošlošću, razlikama među narodima i zajedničkim iskustvima.

Nostalgija, koja se nužno ne veže za jugonostalgiju, bit će takođe jedna od tema centralnog Bookstanovog programa. O tome koliko nam je bilo bolje u vremenu koje je prošlo, bez obzira na to iz kojeg konteksta ko dolazi, te koliko prošlost definiše svaki oblik ličnog narativa, još jedno je od pitanja koje će tokom Bookstana biti otvoreno.

Balkanska ruta, granice koje smo postavili, solidarnost sa sirijskim izbjeglicama kao dio moralne odgovornosti jedna je od tematskih podcjelina Bookstana. Njom je protkano i vizuelno rješenje festivala koje je predstavio grafički dizajner Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor Agencije Fabrika.

Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck samo su neki od festivalskih gostiju i koji će govoriti o tome koliko književnici mogu doprinijeti razmišljanju i djelovanju izvan vlastitih granica.

O snazi književnosti i mogućnostima kreiranja drugačijih perspektiva zahvaljujući njoj, osim sa internacionalnim gostima razgovarat će se i sa onima koji dijele iskustvo odrastanja unutar iste geografije, a danas djeluju van granica domovine, najčešće i van maternjeg jezika. Među njima su, između ostalih, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Aleksandar Hemon...

U želji da se predstavi domaće i regionalno autorstvo i izdavaštvo, Bookstan će i ovoga puta ugostiti brojne izdavače, autore i autorice, te predstaviti nove knjige Faruka Šehića, Zlatka Topčića, Selvedina Avdića, Olje Runjić, Dževada Karahasana, Tanje Stupar Trifunović, Senke Marić, Damira Pilića, Emira Imamovića...

U svojstvu moderatora i ove godine naći će se brojni teoretičari književnosti, među njima svakako i John Freeman, suosnivač Bookstana i jedan od najboljih poznavatelja savremene svjetske književnosti, koji će ovom prilikom predstaviti dvije autorice.

Freeman će biti i jedan od predavača na Bookstanovoj edukativno-kritičkoj radionici pod nazivom Kako čitati pisca? Edukacijska festivalska platforma koja se treću godinu organizuje zahvaljujući podršci Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina realizovat će se uz angažman brojnih domaćih i međunarodnih predavača te uz mentorstvo Krune Lokotara, jednog od najznačajnijih regionalnih urednika u izdavaštvu.

#Lifemagazin