Objavljeno u kategoriji Intervju na 02.07.2018 19:00:38

U Zenici nastavljaju liječiti neplodnost stradalnicima rata i invalidnim osobama

Dr. Ermin Čehić Foto Arhiv

ZENICA, (Patria) - Federalno ministarstvo zdravstva produžilo je Kantonalnoj bolnici u Zenici odobrenje na osnovu kojeg može pružati usluge humane reprodukcije / liječenje neplodnosti/ stradalnicima posljednjeg rata u BiH, a koje će se finanisirati sredstvima Fonda solidarnosti Federacije BiH. Istu uslugu primat će i invalidne osobe.

Načelnik Centar za humanu reprodukciju doc. dr. med. sc  Ermin Čehić kaže u intervjuu agenciji Patria da Centar ovakvo rješenje ima od 2005. ali je ono sada obnovljeno. 

„Ovakva rješenja imaju samo vrhunske ustanove koje obavljaju najsloženije oblike zdravstvene zaštite, tzv. tercijarne zdravstvene zaštite, npr. Centar za srce u Tuzli“, kaže dr. Čehić.

U Srbiji se uvodi proces zamrzavanja embrija o trošku države za vantjelesnu oplodnju, kako žene ne bi morale prolaziti hormonsku terapiju, koja može biti vrlo neugodna za ženu. Kakav je slučaj u BiH? Da li i koliko država participira u ovim procesima?  

Dr. Čehić: Novi zakon o BMPO /biomedicinski potpomognuta oplodnja/ koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta predviđa u nekim slučajevima i tzv. "dugotrajnu kriopohranu" gameta i embrija. To se, za sada, odnosi samo na određene kategorije pacijenata (npr. onkološke pacijente), ali Zakon predviđa i formiranje Povjerenstva pri Federalnom ministarstvu zdravstva koje može raspravljati i o pojedinačnim zahtjevima pa tako i o zahtjevima za krioprezervaciju gameta i embrija u tzv. socijalnim indikacijama.

U kojim klinikama u BiH se radi zamrzavanje embrija u BiH? Kolika je, inače, cijena zamrzavanja embrija?

Dr. Čehić: Dugotrajna krioprezervacija embrija predviđena je samo u javnim ustanovama. Konkretno, naš Centar za humanu reprodukciju vrši dugotrajnu krioprezervaciju embrija i gameta za područje cijele BiH, ali i zemalja regiona. Cijena je još uvijek simbolična i iznosu 500 KM za 5 godina krioprezervacije embrija ili gameta.

Pošto je dužina zamrzavanja embrija različita od države do države, recimo u Engleskoj 10 godina, koliki je taj period u BiH?

Dr. Čehić: Novim Zakonom i BMPO predviđena je krioprezervacija u trajanju do 5 godina uz mogućnost produljenja trajanja krioprezervacije u ovisnosti od svakog individualnog slučaja.

Ljudi se plaše tog procesa, premda je, prema literaturi, zamrznuti embrij jednak efikasnosti transfera svježih embrija. Koje prednosti zamrzavanja embrija?   

Dr. Čehić: Mnogobrojne randomizirane studije diljem svijeta dokazale su da nema razlika niti posljedica nakon zamrzavanja embrija ili gameta. A prednosti su individualne i ne radi se o postupku koji treba uopćeno primjenjivati. Npr. dob pacijentice, manje korištenje hormonalne terapije, mogućnost potomstva i nakon kemoterapije ili terapije zračenjem itd.

Govorilo se da će se zamrzavati jajne ćelije i spermatozoidi za one parove za koje se unaprijed zna da imaju problem neplodnosti. Da li to funkcionira u BiH?   

Dr. Čehić: Funkcionira, i predviđeno je novim Zakonom o BMPO. To se prvenstveno odnosi na pacijente koji boluju od malignih oboljenja, te koji moraju sprovesti terapiju liječenja malignog oboljenja bilo kemoterapijom ili terapije zračenjem. Naravno, Zakon je predvidio da Povjerenstvo može raspravljati i davati prijedloge za svaki pojedinačni slučaj, što uvelike smanjuje mogućnost da netko bude oštećen za temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na potomstvo.