Objavljeno u kategoriji BiH na 11.03.2014 00:00:00

Važno je da policijske agencije održe kontinuitet funkcioniranja

Ambasada SAD: Dugogodišnja pozitivna saradnja sa policijskim agencijama

Vjerujemo da je važno da policijske i sigurnosne agencije održe kontinuitet funkcioniranja, i da provode procedure imenovanja na transparentan način i u skladu sa zakonom, rečeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz Službe za odnose sa javnošću Američke ambasade u Sarajevu, a u vezi sa istekom mandata direktorima Granične policije BiH i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Direktorima Vinku Dumančiću i Himzi Selimoviću, te njihovim zamjenicima je istekao mandat na pozicijama još 9. marta, a novi čelnici nisu imenovani.

- Ambasada SAD-a ima dugogodišnju, pozitivnu saradnju sa policijskim i sigurnosnim agencijama na svim nivoima u BiH, putem našeg Ureda regionalne sigurnosti u Ambasadi i kroz Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci (ICITAP program). Mi djelujemo kako bismo pružili podršku razvoju profesionalnih i transparentnih institucija nadležnih za provođenje zakona koje štite ljudska prava, bore se protiv korupcije, i smanjuju prijetnju koju predstavlja transnacionalni kriminal i terorizam – navode iz Ambasade SAD.

Jučer je Ministarstvo pravde BiH navelo kako,  prema njihovom mišljenju, Dumančić i Selimović mogu i trebaju nastaviti raditi iako im je po zakonu istekao mandat sve dok Vijeće ministara BiH ne donese odluku o razrješenju.

I iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za NAP su naveli kako se slažu sa tim mišljenjem.

No, pravni stručnjaci upućeni u ovaj predmet ističu za agenciju Patria da takav stav može izazvati pravnu nesigurnost.

- Kakav je smisao ograničavanja mandata u zakonu, ako oni ostaju direktori dok ih se ne razriješi. Po sili zakona ni Dumančić ni Selimović više ne bi smjeli obavljati tako važne pozicije, jer za to nema zakonske osnove. Njihov mandat je završen i tako stoji u zakonu. Oni više nemaju uporište za ovlaštenja I odluke, koje svako može na bilo kojem sudu osporiti – kaže naš izvor.

Postavlja se, također, pitanje, otkuda Dumančiću, koji je faktički penzioner, i Selimoviću pravo da pristupaju bazama tajnih podataka, kada im je mandat iscurio.

No, nije moralo biti tako. Odavno se zna kada policijskim čelnicima ističe mandat i Vijeće ministara BiH je moralo ranije reagirati. Podsjećamo, u slučaju direktora Obavještano-sigurnosne agencije, Vijeće ministara je, sasvim opravdano reagiralo i tri mjeseca prije isteka mandata i razriješilo dilemu.

Istek mandata Neovisnom odboru nije opravdanje, obzirom da se procedura i u tom slučaju trebala obaviti na vrijeme, te spriječiti sadašnju situaciju u kojoj nije sigurno da BiH ima dvije ključne policijske agencije funkcionalne u punom kapacitetu. 

Kakva je trenutno situacija u sigurnosnom sistemu BiH, možda najbolje govori izjava koju je u sinoćnoj emisiji "Pošteno" na FTV dao Selimović, kazavši da niko u BiH nije bio u stanju da okupi sve direktore policijskih agencija na jednom mjestu, dok to nije uradila Ambasada SAD prije nekoliko dana.  


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android