Članak

Bosna i Hercegovina korak bliže članstvu u WTO

Istraživanja su pokazala da članstvo u WTO novim državama članicama redovito donosi rast izvoza, a članstvo u WTO je jedan od uvjeta za članstvo u EU.

ŽENEVA, (Patria) - Delegacija Bosne i Hercegovine za pregovore o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) potpisala je jučer u Ženevi dokument kojim su formalno okončani pregovori naše zemlje sa Brazilom. Pregovori sa državama članicama WTO i potpisivanje ovakvih dokumenata su obavezna procedura za zemlje koje žele postati članice WTO, javlja Business-magazine.ba, prenosi agencija Patria.

- Kada je u pitanju procedura ispunjavanja uvjeta za članstvo u WTO, BiH je okončala pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ukrajinom i predstoji još formalno potpisivanje dokumenata o okončanju pregovora. Također je potorebno da se okončaju pregovori sa Rusijom koji su u završnoj fazi - navodi BM. 

Inače, BiH je 1999. godine dobila status posmatrača u ovoj organizaciji i već godinama traju pregovori za pristupanje naše zemlje WTO. Stav stručnjaka je da članstvo u WTO-u donosi brojne koristi za državu članicu. Korist će osjetiti proizvođači  na način da će imati lakši pristup stranom tržištu, zatim potrošači koji će, imati pristup kvalitetnijim i raznovrsnijim proizvodima po nižim cijenama. Istraživanja su pokazala da članstvo u WTO novim državama članicama redovito donosi rast izvoza, a članstvo u WTO je i jedan od uvjeta za članstvo u EU.

#Biznis